19-åring anker streng voldtektsdom

En 19 år gammel mann er dømt til å sone fem års fengsel for voldtekt. Tønsberg tingrett mener flere skjerpende omstendigheter gjør at straffen må bli strengere enn normalt. Mannen mener han er uskyldig og anker dommen.

Norges lover tingrett

En 19 år gammel mann er i Tønsberg tingrett dømt til fem års fengsel for voldtekt. Retten mener det var så mange skjerpende omstendigheter at den skjerpet straffet med ett år i forhold til aktors påstand. 19-åringen mener han er uskyldig dømt og anker dommen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

19-åringen fra Tønsberg stod denne uken tiltalt for å true seg til seksuell omgang og samleie. Mannen erkjente seg ikke skyldig etter tiltale.

Fornærmede og 19-åringene hadde kjent hverandre i flere år. De hadde også hatt et seksuelt forhold tidligere. På høsten i fjor dro fornærmede hjem til 19-åringen, fordi det var noe hun ville prate med ham om. 19-åringen var imidlertid mer opptatt av å ta på henne, som det står i dommen.

Skjerpet straff

Retten skriver videre at det ikke er tvil om at fornærmede ble redd og gjorde den motstand hun turte, da mannen voldtok henne analt og tvang henne til å ta hans penis i sin munn, før han voldtok henne vaginalt. Retten mener den seksuelle omgangen kun lot seg gjøre ved å bruke vold og opptre på en skremmende måte.

Aktor, politiadvokat Lise Dalhaug, la ned påstand om 4 års fengsel for 19-åringen. Retten mener derimot at det er så mange skjerpende omstendigheter i saken at 19-åringen må straffes strengere enn hva som er normalt. Tønsberg tingrett mener fem års fengsel er passende straff.

Anker dommen

Jon Anders Hasle

Advokat Jon Anders Hasle representerer 19-åringen. Hasle mener mannen er uskyldig dømt og anker dommen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Siden 19-åringen ble anmeldt har hatt hatt besøksforbud overfor fornærmede. Retten mener det er en reell fare for at han vil begå en ny straffbar handling mot kvinnen og er derfor ikke i tvil om at han må få kontaktforbud overfor henne. Forbudet gjelder også kontakt via sosiale medier, telefon, SMS og e-post.

Mannens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, sa i retten at fornærmedes forklaring er hennes subjektive oppfatning av hendelsen. Hasle mener retten ikke kan utelukke at den seksuelle omgangen var frivillig.

– Vi mener han er uskyldig dømt og mener det er grunnlag for å prøve saken på nytt, sier mannens forsvarer, sier Hasle til NRK.