Hopp til innhold

16 ting pappa bør unngå å gjøre på fødestua

Ikke ta med knitrende matpakker, hold fingrene unna den fødende dama di når hun ikke ønsker kontakt og gi henne for all del ikke feil saft! Her er fy-lista og noen gode råd.

Pappa med nyfødt sønn

Da denne lille krabaten kom til verden gjorde pappa Daniel Melberg så godt han kunne for å hjelpe mor på fødestua.

Foto: Linn Løkken / NRK

Det finnes mange uskrevne regler her i verden, men når det gjelder vett og etikette på fødestua så finnes det ikke mange bøker som er skrevet om dette temaet. Det har Pappahjerte-bloggeren Peter Kihlman gjort noe med.

Les også:

Stjal smertestillende fra mor

Ikke klag på noe, sett hverdagen på pause, ikke stå i veien og pass opp for ubehagelige bilder som etser seg fast på netthinnen din.

Dette er fire av de totalt 16 rådene som bloggeren Peter Kihlman lister opp i sin nye bok.

– Det viktigste rådet er at du ikke klager på noe som helst, punktum, sier Kihlman og ler.

Han opplevde selv å være influensasyk da sønnen hans bestemte seg for å komme til verden.

– Det var såpass ille at jeg stjal smertestillende fra den nybakte mammaen etter at følelsen var ferdig, husker Pappahjerte-bloggeren.

For at andre fedre skal få en liten pekepinn på hvordan de bør oppføre seg på fødestua har Kihlman skrevet en liten liste med en humoristisk vri i boka si.

Pappahjertet

I den nye boka «Pappahjerte – Fra ungkar til far» skriver bloggeren og tobarnspappaen Peter Kihlman om gode råd til far på fødestua.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

– Vær til stede!

I skrivende stund har bloggeren Pappahjerte fra Larvik vært igjennom to besøk på fødestua.

Men allerede første gangen Peter var med på sykehuset lærte han seg noe viktig om fars rolle.

– Å være til stede er kanskje det viktigste, hold henne i hånda og si noen støttende ord. Gjør praktiske ting som å hente vann, kjeks og pass på maskinen som heter kardiotokograf som teller riene og pulsen, råder den nybakte tobarnspappaen.

Kihlman sier han følte seg som en lege for en kveld.

– Du blir så oppslukt av situasjonen, og hver gang noen nye jordmødre kommer inn i rommet kan du oppdatere dem på alt som har skjedd, hvor stor åpningen er og så videre, sier Kihlman.

Les også:

Lot matpakka ligge igjen

Fra stua til Kihlman forflytter vi oss til fødeavdelingen på Tønsberg sykehus. Der kan de nybakte foreldrene Cecilie og Daniel Melberg fra Sandefjord puste lettet ut etter å ha fått sin sønn i går.

– Jeg er egentlig mest glad for at jeg slapp å gjennomføre fødselen selv, spøker Daniel.

Dette er andre gangen Sandefjord-paret går igjennom en fødsel sammen, og denne gangen var pappa Daniel blitt litt klokere på hva en far bør og ikke bør gjøre.

– Denne gangen lot jeg den knitrende matpakka mi bli igjen utenfor fødestua, sist gang holdt kona mi på å kaste meg ut av vinduet fordi den bråket så fælt, ler Daniel, som spiste matpakka si i kantina denne gangen.

Kona Cecilie nikker gjenkjennende med hodet og flirer litt når hun tenker tilbake på episoden.

– Stakkars mannfolk, de gjør så godt de kan, mener hun.

Mor, far og barn

De nybakte tobarnsforeldrene Daniel og Cecilie Melberg nyter første dagen med sin lille sønn. Dagen i forveien gjorde både mor og far en real innsats på fødestua.

Foto: Linn Løkken / NRK

Ingen fasit

Pappa Daniels beste råd til andre fedre som må trå til som støttespillere på fødestua er å huske på at det ikke finnes noen fasit på hvordan du bør oppføre deg.

– Gjør så godt du kan, still opp og lytt til kona og ikke til legene, bruk huet for dette er ikke noe «rocket science», mener Daniel.

– Følte du deg godt ivaretatt?

– Ja, absolutt, legene var veldig observante på meg også, de fulgte godt med på ansiktsfargen min underveis, ler Daniel.

I den lille plastsengen på fire hjul ligger den lille sønnen deres som foreløpig ikke har fått noe navn. Han lager små knirkelyder og ansiktsgrimaser til mamma og pappa.

– Når du ser oppi boksen her så tenker du at alt er verdt det, slår Daniel fast.

Les også:

Skryter av pappaene

Assisterende seksjonsleder ved Føde- og barselavdelingen på Sykehuset i Vestfold, Nina H. Høyer, skryter av de vordende fedrene på fødestua.

– Som regel er de aller fleste fedre til stor hjelp, både for mor men også for oss, forteller Høyer.

Jordmor

Pappaene gjør en strålende innsats på fødestua, mener assisterende seksjonsleder ved Føde- og barselavdelingen ved SiV, Nina H. Høyer.

Foto: Linn Løkken / NRK

Av erfaring kan hun fortelle at fars rolle på fødestua ofte faller seg helt naturlig.

– De fleste kjenner partnerne sine godt og klarer å lese hvilke behov de har, sier jordmoren.

Hun innrømmer at far kan få litt ufortjent tilsnakk av mor i enkelte tilfeller, men at dette som oftest er glemt rett etter at barnet har kommet ut.

Blod og gørr

Helt til slutt så må vi prøve å oppklare myten om at en fødsel innebærer store mengder med blod og gørr. Dette er nemlig noe flere vordende pappaer frykter, ifølge Pappahjerte-boka.

Mange forestiller seg rene skrekkfilm-scenarioener, men det er visst ikke så ille som enkelte filmer skal ha det til, ifølge jordmoren.

– Blodet kommer gjerne etter at barnet har kommet ut, det skjer i forbindelse med at morkaken løsner og da er gjerne far mest opptatt av den lille babyen som er født, beroliger Høyer.

I de fem årene hun har arbeidet ved fødeavdelingen har hun sjeldent opplevd at en far har gjort noen store tabber.

– Det har skjedd at noen har blitt litt hvite i ansiktet og nesten besvimt dersom det har vært keisersnitt, men som oftest går alt veldig fint, smiler Høyer.

Hun legger til at det viktigste er at fedrene (og mødrene) er til stede i øyeblikket både før og etter fødselen.

– Vi råder alle til å skru av mobilene sine og følge med på det som skjer der og da, sier Høyer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark