Hopp til innhold

152 mistet livet på norske veger i 2014

Det er 35 færre enn i 2013 og det nest laveste på over 60 år.

Ulykke E18

En person omkom i en kraftig kollisjon mellom tre biler på E18 ved Skolmar i Sandefjord i februar 2014.

Foto: Geir Eriksen

I desember-trafikken omkom seks personer. Det viser de foreløpige tallene fra Statens vegvesen, og gjør at tallet på mennesker som har mistet livet på norske veger i 2014 ender på 152.

Marit Brandtsegg i Statens vegvesen

Marit Brandtsegg i Statens vegvesen er glad for tilbakegangen, men lover å fortsette kampen mot trafikkdøden.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

– Etter en tilbakegang i fjor med 187 drepte er vi tilbake på den nedadgående trenden med færre trafikkdrepte år for år. Vi er selvsagt glade for nedgangen. Men dette er mer enn tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, venner, kolleger og lokalsamfunn, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

Bruk bilbelte

Brandtsegg sier det er møte- og utforkjøringsulykkene som dominerer, med hele tre av fire trafikkdrepte. Statistikken viser også at det er flere eldre trafikanter, fra 65 år og oppover, som omkommer enn tidligere. Aldersgruppen utgjør 30 prosent av de omkomne i trafikken.

I tillegg til møte- og utforkjøringsulykker, er manglende bruk av sikkerhetsutstyr en direkte medvirkende årsak til mange av ulykkene.

Grafikk statens vegvesen trafikkdrepte 2014

Grafikk fra Statens vegvesen.

Foto: Statens vegvesen

– Mens over 90 prosent av alle i bil bruker bilbelte, er det over 40 prosent av de omkomne som ikke har brukt bilbelte. Vi vet at bilbelter er livredder nummer 1 i trafikken. Men likevel er det ubegripelig mange som tar det fatale valget med å ikke klikke beltet på plass.

Ved siden av rekordåret 2012 med 145 drepte, må man hele 64 år tilbake for å finne lavere tall: 133 i 1950. I snitt de fem siste årene har 172 mistet livet årlig

Seks lysende søyler i Vestfold

Lys til ettertanke

I januar 2014 ble hundrevis av fakler tent for de drepte og skadde i Vestfold-trafikken i 2013. Førstkommende søndag settes farte ned og faklene tennes for dem som ble drept eller skadet i løpet av 2014.

Foto: Trine Bjervig

Søndag den 4. januar deltar statsminister Erna Solberg, vegmyndigheter, politikere, pårørende og mange andre på den årlige minnemarkeringen ”Lys til ettertanke”.

- Seks lysende søyler vil minne oss om de seks personene som omkom på vestfoldveiene i 2014. Dette er seks for mye, sier Mette Magnussen i Trygg Trafikk Vestfold.

Aksjonen starter klokken 1700 ved Skjee kirke i Stokke søndag.

– På en mørklagt E 18 gjennom Stokke kommune vil farten være satt ned fra 110 km/t til 30 km/t for å gi rom for ettertanke og minne oss om at ikke alle er så heldig at de kommer frem til sine kjære.