NRK Meny
Normal

1200 soldater øver på konfliktscenario

Nærmere 1200 soldater, til lands og til vanns, skal øve på å sikre viktig militær og sivil infrastruktur i et væpnet konfliktscenario.

Nærmere 1200 soldater, til lands og til vanns, skal øve på å sikre viktig militær og sivil infrastruktur i et væpnet konfliktscenario.

BRAKER LØS: I morgen braker det løs på Romerike og i Oslofjorden.

I morgen braker det løs i Oslofjorden og på Romerike i det nærmere 1200 soldater, til lands og til vanns, skal øve på å sikre viktig militær og sivil infrastruktur i et væpnet konfliktscenario i tilknytning til Oslo lufthavn.

– Det er veldig gøy, men det er et veldig tungt våpen å operere med, sier Kine Fenn.

Kine Fenn

OVER TUSEN SOLDATER: Kine Fenn er en av 1200 soldater som skal være med på øvelsen fra 24.-27. september.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Kine Fenn fra Sandefjord skremmer vannet av de fleste småbåtførere i Oslofjorden når hun fyrer løs med 12, 7- millimeter'n på fordekket. Men heldigvis er det ingen i den gamle, røde Pionérjolla. Kine er en del av "Bundle" , en av Heimevernets fire maritime innsatsstyrker.

Føler seg truet

Scenariet er en oppstått sikkerhetspolitisk krise i Norges nærområder som utvikler seg til en væpnet konflikt, der også Heimevernet bidrar til å håndheve Norges suverenitet.

Sjøheimevernet er blant dem som føler seg truet av Forsvarets langtidsplaner. Men ledelsen i "Bundle" mener reaksjonsstyrken er både viktig og kostnadseffektiv.

Kristian Akselsen

VIKTIG: – Dette er viktig for å kunne ha en maritim situasjonsforståelse i Oslofjorden, sier operativsjef Kristian Akselsen.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

– Dette er viktig for å kunne ha en maritim situasjonsforståelse i Oslofjorden. Det er ingen andre som gjør dette per i dag, sier operativsjef Kristian Akselsen.

Øvelsene skal holdes på Romerike og i Oslofjorden fra 24. - 27. september, i regi av Oslo og Akershus heimevernsdistrikt.

– Det er også en relativt billig måte å gjøre dette på, mener Akselsen.

1200 soldater

STYRKE: Forsvaret utvikler sin reaksjonsevne og operative evne og styrker dermed evnen til å beskytte befolkningen under øvelsene.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Vil ikke legge merke til øvelsen

Det vil være noe økt militært tilstedeværelse, men småbåtbrukere i fjorden vil likevel ikke merke så veldig mye til øvelsen.

– Det vil være båtaktivitet, det vil være noe bruk av løsammunisjon og andre markeringsmidler, sier han.

– Er det vits å ha en øvelse nå som dere skal nedlegges?

– Den endelige avgjørelsen på det er enda ikke tatt, så vi øver for fullt og løser de pålagte oppgavene inntil den endelige avgjørelsen er tatt i november i Stortinget, avslutter Akselsen.