NRK Meny
Normal

- Vi vil ha ny barnehagebåt

Strengt regelverk gjorde at barnehagebåten Neptun måtte legge til kai. Nå er båten til salgs, men det jobbes med å lage et tilsvarende tilbud.

Brage Hostvedt Dahle og Gro Rinholm

Avdelingsleder Gro Rinholm og tidligere matros på barnehagebåten Neptun, Brage Hostvedt Dahle, håper det skal la seg gjøre å opprette et båttilbud for barnehagebarn igjen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I flere år fungerte barnehagebåten som maritim base for barna i avdeling Berggylta ved den kommunale Råelåsen barnehage i Tønsberg. Der ble de både båtvante og kjent med kystmiljøet.

Inntil i fjor. Da ble det klart at Sjøfartsdirektoratet stilte så strenge krav til driften av båten at kommunen ikke så seg i stand til å innfri dem.

– Men vi gir oss ikke. Nå planlegger vi en privat barnehage og kjøp av en ny båt i et forsøk på å videreføre et tilsvarende tilbud som det vi hadde med Neptun, sier avdelingsleder Gro Rinholm i Råelåsen.

På jakt etter penger

Bak planene står Rinholm og tidligere virksomhetsleder ved Råelåsen, Anne Kaalstad. Tønsberg kommune har allerede gitt tilsagn om kommunal støtte til den private barnehagen. Utfordringen blir å skaffe penger til ny båt.

– Derfor er vi på jakt etter sponsorer eller investorer som kan bidra til at vi får et båttilbud på plass igjen, sier Rinholm.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barnehagebåten Neptun

Det ble for dyrt og krevende for Tønsberg kommune å oppfylle kravene som Sjøfartsdirektoratet stilte til driften av den populære barnehagebåten.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Håper på start 1. august

Kravet for at Neptun skulle kunne brukes videre var at den måtte klassifiseres som passasjerbåt med mer enn 12 passasjerer. Det ble for dyrt å gjennomføre for kommunen. I disse dager er stålbåten lagt ut for salg.

Denne uka skal Rinholm, Kaalstad og Berggyltas Venner ha sitt første møte for å planlegge den videre strategien. De er klare på at det er en omstendelig prosess å starte en privat barnehage, men Rinholm er optimist.

– Vi får med oss personalet fra Neptun, og vi har mye dokumentasjon og erfaringer som gir et godt grunnlag for at dette skal gå bra. Vi tar sikte på at mye må være på plass til barnehageopptaket 1. februar neste år. Da er 1. august en realistisk dato å starte det nye tilbudet på.

Tårer for Neptun

Barnehagebåten var base for barna i Berggylta og ble brukt til å frakte barna ut til Bolærne. Med det tilbudet som nå planlegges, kan det være på tale å innlede et samarbeid både med Oslofjorden friluftsråd og leirskolen på Østre Bolærne. Det kan være del av et opplegg der den nye båten kan skaffe inntekter.

Og om initiativtakerne lykkes, er det flere enn dem som kommer til å hilse dette ny barnehagebåt velkommen.

– Mange av barna lurer på hvor Neptun er, og noen spør meg om når vi kan kjøpe en ny båt. Det var nesten en sorgprosess både blant personalet, foreldre og barna med tårer og tunger dager da det ble klart at vi ikke kunne fortsette med Neptun.

Barnehagebåten Neptun

Neptun er lagret på Tønsberg havn i påvente av eventuelle kjøpere.

Foto: Jan Gulliksen / NRK