NRK Meny
Normal

- Vet ikke om elevene liker den

Elevene på Færder Videregående skole i Tønsberg vil hver dag se en skinnende 5,5 meter høy skulptur i skolegården når skolen åpner i august.

Hoder

Slik ser skulpturen ut. Den er laget av Ole Lislerud.

Foto: Vestfold fylkeskommune

Skulpturen ligger godt pakket inn i plast i en container på byggeplassen. Men i morges ble den 5,5 meter høye og 2,4 meter brede skulpturen i blankpolert stål sakte, men sikkert, trukket ut.

Det er kunsthåndverker Ole Lislerud som har laget skulpturen.

– Det er et menneskehode. Det er ikke et barn, ikke en voksen, ikke en mann, ikke en kvinne. Det er et eller annet midt imellom, sier Lislerud til NRK.no.

Hvorfor er det noe midt imellom?

– Fordi verden er annerledes i dag. Vi lever i en global verden, og jeg ville ikke at skulpturen skulle ha et norsk eller nordisk preg. Jeg vil at skolen skal markere at de er en del av en hel verden.

Skulpturen skal også signaliserer et naturlig møtepunkt. Den blanke overflaten vil reflektere skolen, landskapet og himmelen.

– Arkitekturen er veldig stram og modernistisk, men likevel er den myk i formen.

Millioner av kroner

Utenfor skolen har Vestfold fylkeskommune brukt 1,1 millioner kroner på kunst, men også inne har kunsten fått plass.

600.000 kroner går blant annet til en løsning hengende fra taket.

– Det er tre menneskeformede kokonger i polyester og glassfiber. De går opp og ned i en vinsj – uavhengig av hverandre, sier Stig Larsen, administrasjonsleder i Vestfold fylkeskommune.

Kokongene går i syklus i seks timer i skolebygget.

– Det skal skape undring blant elevene og stimulere til tenkning fremfor å være noe konkret.

Ole Lislerud har brukt rundt 6 måneder på skulpturen som snart er reist i skolegården. Den blir godt synlig, men om elevene liker den, er han usikker på.

– He he. Det får du spørre elevene om, sier han.

Se bildegalleri: