NRK Meny
Normal

– For dårlig gjennomført kirkevalg

Gjennomføringen av kirkevalget får kritikk fra flere hold. – To lister til bispedømmerådet har vært uvant for dem som gjennomførte valget, sier Ole Martin Thelin i Tunsberg bispedømme.

Valglokalet i Åsgårdstrand 2015

IKKE BRA NOK: Velgere flere steder i Tunsberg bispedømme har reagert på hvordan kirkevalget ble gjennomført. Her fra valglokalet i Åsgårdstrand.

Foto: Helena Rønning/NRK

Valglogo

Tunsberg bispedømme har fått flere reaksjoner på gjennomføringen av gårsdagens kirkevalg.

Med to lister til valg på bispedømmerådet har nok valgoppslutningen til kirkevalget vært høyere enn før, men selve organiseringen av valget får kritikk for rotete gjennomføring.

Det har kommet negative reaksjoner fra flere steder i Tunsberg bispedømme. I lille Åsgårdstrand lå blant annet listene utenfor stemmeavlukket. Det skal de også ha gjort i Slagen i Tønsberg.

Flere personer NRK har snakket med i Åsgårdstrand i dag, sier at dette gjorde at de følte at de ikke stemte anonymt. De klager blant annet på at valgfunksjonærene så hvilke type valgblanketter de tok.

Listene lå utenfor stemmeavlukket

Ole Martin Thelin

BEKLAGER: Ole Martin Thelin, ansvarlig for gjennomføringen av kirkevalget i Tunsberg Bispedømme, sier at valgfunksjonærene skal kurses enda bedre til neste valg.

Foto: Helena Rønning/NRK

Ole Martin Thelin, ansvarlig for gjennomføringen av kirkevalget i hele Tunsberg Bispedømme, forteller at han ble oppringt av flere under gårsdagens valg.

– Blant annet klaget noen på at det var forskjellig grønnfarge på stemmesedlene ett sted. Da tok jeg kontakt med kirkevergekontoret på vedkommende sted og fikk rettet opp i dette. Andre steder klaget folk på hvordan de hadde blitt møtt av valgfunksjonærene, de ble møtt på en måte som muligens var litt uprofesjonell, sier Thelin.

– Hva tenker du om det nå i ettertid?

– Vi har forsøkt å kurse de som skulle være valgfunksjonærer så godt som mulig på forhånd. Vi har sagt til dem at de skal rettlede, men ikke påvirke. Noen har kanskje ikke helt fått dette med seg.

– Uvant med to lister

Til situasjonen i Åsgårdstrand der valglistene lå utenfor stemmeavlukke, sier Thelin at to lister til bispedømmerådet har vært uvant for dem som gjennomførte valget.

– Dette har vært en ny situasjon som kan ha ført til at noen av dem ikke skjønte at de skulle gjøre som på kommunevalget – legge listene i avlukket, sier han.

Kan bli omvalg

Thelin ser et klart forbedringspotensial til neste kirkevalg.

– Vi bør i alle fall forbedre rettledningsmateriell til valgfunksjonærene slik at de kan bli skolert ordentlig i oppgaven.

Thelin forteller at bispedømmerådet er klageinstansen hvis noen ønsker å klage på gjennomføringen av valget.

– Og hvis har blitt gjort grovere feil kan det i verste fall bli snakk om omvalg, sier han.