- Moren virket troverdig

- Jeg følte likevel en viss uro, sier barnelegen til den avdøde åtteåringen.

Gravsted
Foto: NRK / NRK

Da gutten ble lagt inn på sykehus med skader i ansikt og hode to uker før han døde, forklarte mor og stefar at skadene kunne være etter fall i akebakken eller selvskading.

Ifølge barnelegen kunne skadene kommet av dette, likevel følte han en viss uro.

- Vi tok røntgen av hode og ansikt, men da vi ikke fant noen flere skader, ble dette ikke fulgt opp nærmere, sa barnelegen.

Les: - Han var snill og omsorgsfull

Les: - Mistenkte ikke stefaren

Les: - Endret atferd

Les: Forklaringene spriker

Stusset over oppførselen

Barnelegen forklarte at han anså det som viktig at tillitten til foreldre var god under en behandling på sykehuset. Han gikk derfor ikke videre med sin uro, men har forklart i et politiavhør tidligere at han stusset over flere ting. Blant annet reagerte han på at mor og stefar virket så "forberedt" den kvelden gutten døde.

- Vanligvis er foreldre lamslåtte når barn dør. De klarer ikke å tenke klart, men disse var opptatt av praktiske ting og hadde klart hvilket begravelsesbyrå de ville bruke, har barnelegen forklart i politiavhør.

Barnelegen skal også ha reagert på at stefar hadde et svært strengt regime hjemme. Stefar skal ha forklart barnelegen at gutten fikk være sammen med dem to timer etter skolen, deretter måtte han være på rommet sitt om kvelden.

Ikke journalført

Barnelegen har ikke journalført den uroen han følte da gutten var innlagt to uker før han døde. Det var ikke vanlig den gangen, sa barnelegen. Han forklarte at de nå har endret sine rutiner etter at sykehuset i høst fikk sterk kritikk fra Helsetilsynet for manglende rutiner ved mistanke om omsorgsvikt.

- Hva ville du gjort dersom dere hadde hatt disse rutinene den gangen, spurte dommeren

- Jeg personlig tror at vi da hadde sendt en bekymringsmelding til barnevernet, svarte barnelegen.

Nektet obduksjon

En annen som forklarte seg i retten i dag var sykepleieren som var på vakt kvelden da gutten døde. Også hun reagerte på stefarens oppførsel.

- Jeg syntes han oppførte seg underlig. Han nektet obduksjon av gutten og sa at dersom det hadde vært hans barn skulle ingen fått skjære i gutten.

Sykepleieren forklarte at stefaren gjentatte ganger hadde spurt om hvor lenge de måtte være på sykehuset og at han fortalte at han kunne ha skadet gutten da han foretok gjenopplivning av gutten. Det var også stefaren som forklarte personalet på sykehuset at gutten skadet seg selv og at de hadde ventet på at noe slikt skulle skje.

- Det virket som om han var redd vi skulle finne ut noe som ikke stemte og at han gikk i forsvar, sa sykepleieren.

Sykepleieren mente oppførselen var såpass underlig at hun tok notater av det som ble sagt og gjort samme kveld, slik at hun skulle huske det senere.