NRK Meny
Normal

- Litt spesielt med fem boligbranner på en uke

Brannsjef Per Olav Pettersen vet ikke hvorfor det begynte å brenne i fem hus eller leiligheter den siste uken.

Brann i Vålegaten

En av de fem boligbrannene skjedde her i Vålegaten i Tønsberg onsdag 29.juli.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

Fra mandag 27. juli til søndag 2 august var det altså fem boligbranner i Vestfold. Det er ikke vanlig, forteller brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen som mange kommuner i Vestfold er tilknyttet.

– Det er litt spesielt at det kommer så mange boligbranner på så kort tid, og at de kommer i juli, som normalt er en stille måned i forhold til brann, sier Pettersen.

Tror det er tilfeldig

Fredag kveld 31. august ble en person kjørt til sykehuset med brannskader etter en brann i en leilighet i Sandefjord. Ellers ble ingen andre skadet i brannene i forrige uke. I helgen brant det også i hus på Nøtterøy og i Andebu. Politiet tror et lydnedslag kan være årsaken til at det begynte å brenne i huset i Andebu.

– Jeg kan ikke si noe spesielt om de andre brannene. Jeg tror det er tilfeldig at det kommer så mange branner på så kort tid, sier Pettersen.

– Skal dere analysere brannene i forrige uke?

– Vi går alltid igjennom branner og ser på hva som har vært årsak, sier Pettersen.

Regn stopper ikke boligbranner

Regnværet i forrige uke hindret ikke at boligene begynne å brenne. Pettersen sier boligbranner skjer uavhengig av været, fordi de ofte starter innendørs.

– I Norge har vi mye trehus. Det er tørt innendørs og det brenner godt, sier Pettersen.

Juli var en dyster måned når det gjaldt verdier som brant opp. Aldri før har så mange verdier eller kvadratmeter gått opp i røyk, ifølge Vestfold interkommunale brannvesen.

Les også: – Aldri før har større verdier gått opp i røyk

Sjekk brannvarsler

Pettersen ber folk sørge for at brannvarsleren virker slik den skal og at slukkingsutstyret er i orden. Generelt starter mange branner på kjøkkenet i forbindelse med matlaging.

– Et sted man skal være spesielt oppmerksom, er kjøkkenet, sier Pettersen.

Les også: Sykehusansatt varslet brannen