Hopp til innhold

– Mange nedprioriterer forsikring

En av fem studenter har ikke innboforsikring. Forsikringsselskapene oppfordrer studenter som ikke bor hjemme å ta kontakt.

Christian Tollefsen uten forsikring

Student Christian Tollefsen har flyttet hjemmefra og tror ikke han har forsikring. Det er han ikke alene om. Forsikringsselskapene vil at studentene sjekker foreldrenes forsikringer og kontakter selskapene for nærmere informasjon.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

På Høgskolen i Buskerud og Vestfold avdeling Bakkenteigen deltar flere studenter på sommerkurset for ingeniørstudier.

– Vet ikke

I et av klasserommene sitter Christian Tollefsen med musikkpropper i øra og løser matteoppgaver. Han bor i Åsgårdstrand med kjæresten og har ikke tenkt på innboforsikring.

– Jeg tror ikke jeg har det, hvis ikke mamma har ordna det. Det tipper jeg at hun ikke har, sier studenten som skal bli dataingeniør.

Han sier videre at han ikke har tenkt noe på det.

– Hva gjør du hvis det brenner og tingene dine i leiligheten blir ødelagt?

– Da tenker jeg at da står jeg der. Må avslutte studiene slik at jeg kan få meg en jobb og tjene inn de pengene som er tapt, fortsetter Tollefsen.

Mange uvitende studenter

Sigmund Clementz

Kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz, oppfordrer studentene til å se hva forsikringsavtalen til foreldrene inneholder, og deretter fikse det den selv trenger.

Foto: Kilian Munch

I 2009 utførte Sentio en undersøkelse for forsikringsselskapet If som viser at hele 21 prosent av norske studenter står uten forsikring, og seks prosent vet ikke engang om de har det. NTB skrev i en artikkel på det tidspunktet at trolig så mange som en av fire ikke har forsikret innboet sitt.

Kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, Sigmund Clementz, sier at disse tallene også er gyldig i dag.

– Det er ingen grunn til å tro at norske studenter har blitt mer opptatt av forsikring i løpet av disse årene, snarere tvert om. Det er mye som man bruker penger i en ung økonomi, og da er det mange som nedprioriterer forsikring dessverre, sier Clementz.

Unnskyldningene er ofte tankeløshet, troen på at det aldri skjer med meg og nedprioritering på grunn av økonomi.

– Det er mange som steker pizza når de kommer hjem fra festligheter eller mister mobilen på festivaler, og ikke er forsikret. Det er synd.

Les også:

Gå gjennom forsikring

If har en regel som sier at unge som flytter hjemmefra dekkes av foreldrenes forsikring inntil 2 år etter at de har flyttet. Dette gjelder innboforsikring. Melder man flytting til folkeregisteret før det, må man ordne forsikring selv.

Men If påpeker at dette kan variere, derfor er det viktig å se gjennom forsikringen til foreldrene og hva den inneholder og hvilke unntak som gjelder.

Når det gjelder reiseforsikring kan du være dekket av familiens reiseforsikring inntil det året du fyller 21 år, men da må du ha samme folkeregistrert adresse som minst en av foreldrene dine, opplyser If.

Hos Gjensidig Forsikring er unge dekket av reiseforsikringen til foreldrene frem til de er 20 år. Mens innboforsikring gjelder så lenge man ikke bytter adresse i folkeregisteret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsikringsvilkår

Mange studenter dropper å forsikre seg.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det er viktig at studentene tenker over hva de trenger. For eksempel om jeg reiser mye. Vi anbefaler å ta en telefon til en av våre konsulenter for å høre hva som passer best for den enkelte, fortsetter Clementz.

Forsikringsselskapene tilbyr det den enkelte student trenger. Men generelt er det innboforsikring, reiseforsikring og ulykkesforsikring studentene trenger. Ofte setter selskapene opp pakkeløsninger.

– Studenter opplever når de er en i ulykke hva en forsikring betyr. De er i starten av livet og det å pådra seg en stor gjeld fordi man mister det man eier i brann, det vil være uheldig når man skal stifte familie og slikt siden, sier Clementz.

Mer bevisst.

På Høgskolen mottar studentene brosjyrer og informasjon ved studiestart.

NRK snakket med flere av studentene på Bakkenteigen. De aller fleste hadde forsikret seg eller var i gang med det. Christian Tollefsen fikk en oppvekker etter samtalen med NRK, og skal ta det videre.

– Når du sier det, så burde jeg tenke på det fremover. Når pengene fra lånekassen kommer, avslutter han.