NRK Meny
Normal

- Trist at IOC ikke forstår at de ødelegger for seg selv

Folket har vist OL ryggen, men det er med god hjelp fra IOC, mener Fredrik Aukland.

Fredrik AuklanD

Fredrik Aukland er rektor på Wang Toppidrett i Tønsberg.

Foto: NRK

Fredrik Aukland, rektor på Wang Toppidrett i Tønsberg, reagerer på den internasjonale olympiske komités (IOC) vanvittige krav om pengebruk og krav til et OL.

Han tror det har mye av skylden for at nordmenn ikke ønsker et OL på hjemmebane.

– Pengebruken henger ikke på greip med det Pierre de Coubertin mente et OL skal være. Det hadde vært viktig og godt å få et OL, hvor Norge kunne bidratt til å endre premissene og rammene for hvordan det bør gjennomføres, sier Aukland til NRK.no.

Han har opplevd flere OL, men ser en utvikling som fjerner seg fra mannen i gata.

– Det burde selvfølgelig vært mye billigere og mer folkelig. Særlig kostnadene for alle IOC-medlemmene, som dessverre blir oppfatta som noen pamper.

Tror ikke på flere anlegg

Johan Olav Koss skriver i dag en kronikk om at et nei til OL i Oslo gir en mulighet til å få til nye idrettsanlegg i hele Norge.

Aukland er enig i at det trengs et idrettsløft, men at det blir bygd nye idrettsanlegg her i landet, har han ikke stor tro på.

Benjamin Schøn

Benjamin Schøn mener det er trist at Norge ikke vil ha OL.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Med et OL hadde vi fått tidsfrister og krav om at disse anleggene måtte blitt brukt, men jeg tror ikke de blir bygget fordi vi har spart penger på OL. De pengene går nok til andre formål enn idretten, som ikke kommer i første rekke.

– Men først og fremst synes jeg det er trist på vegne av norsk idrett og alle unge som hadde som mål å være med på OL på hjemmebane, sier Aukland.

– Går på motivasjonen løs

18 år gamle Benjamin Schøn er elev på Wang Toppidrett i Tønsberg. Hans mål er å havne i verdenstoppen i langrenn, men et OL-nei på hjemmebane går på motivasjonen løs, mener han.

– Det gjør det. Noen i klassen hadde OL som en konkret målsetting, så det er kjedelig at det ikke blir noe av. Det største en kan gjøre som idrettsutøver er å gå OL på hjemmebane, sier Schøn.