NRK Meny
Normal

- Ikke alle bilister har rent mel i posen

Vegvesenets kontrollører oppfordres til å bruke knivsikker vest på jobb.

Klaus Ottersen

SIKKERHET: Klaus Ottersen, leder av kjøretøyenheten hos Statens vegvesen i Vestfold viser den knivsikre vesten med aluminiumsplater som vegvesenets kontrollører nå blir oppfordret til å bruke.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Det er den veien samfunnet dessverre går. At vi må ta mer forbehold, være litt mer varsomme og ikke være naiv på at alle man stopper har rent mel i posen, sier Klaus Ottersen, kontorsjef i Statens vegvesen Vestfold og leder av kjøretøyenheten i Vestfold.

Etter at en kontrollør ble forsøkt stukket ned i Oslo i fjor har knivsikre vester blitt pålagt som standardutstyr for kontrollører i Oslo.

Knivsikre vester er også kjøpt inn til Statens vegvesens kontrollører i Vestfold.

Utrygge situasjoner

– Vi er forskånet for de tilfellene som region øst har opplevd, men man vet aldri hva som kan dukke opp. Når vi er ute på kontroller såpass mye som vi er så er det klart at ting fort kan skje, sier Ottersen.

Det er ikke uvanlig at folk blir sinte når de blir stoppet av kontrollører.

– Når vi avskilter kjøretøy, som vi må gjøre forholdsvis ofte, så er det enkelte som reagerer kraftig. Vi vet ikke om folk har andre ting som de ønsker å skjule for oss. Vi vet ikke hva som kan skje i en sånn situasjon. Det er utrygt for ansatte i det øyeblikket det skjer, sier Ottersen.

Beskyttelse som politiet

I tillegg til at knivsikker vest blir en del av arbeidsantrekket til vegvesenet, skal heller ikke kontrollørene lenger ha synlig legitimasjon.

– Vi vil ikke lenger ha navneskilt, men skilt med nummer på slik politiet har. Vi har hatt tilfeller hvor kontrollører er blitt ringt opp om kvelden og kjeftet på av noen som er blitt stoppet fordi vedkommende har sett navnet, sier Ottersen.

Positive ansatte

De knivsikre vestene er foreløpig ikke pålagt her i fylket. Oppfordringen til de ansatte er likevel at vestene skal brukes så mye som mulig. Noen kontrollører har allerede begynt å bruke den. Ottersen forteller at oppfordringen om å bruke vestene blir godt tatt imot.

– Alle er interessert i å bruke dem kveld og natt, sier han.