NRK Meny
Normal

- Flere som ikke ville komme

I underkant av 20 fra den anti-islamske organisasjonen Pegida møtte på Torvet i Tønsberg for å delta i Pegida-marsjen i kveld.

Representanter fra den anti-islamske bevegelsen hadde samlet seg i sentrum mandag kveld.

Representanter fra den anti-islamske bevegelsen Pegida demonstrerte i Tønsberg mandag kveld.

– Det var flere som ikke ville møte fordi de var redde for hva som kunne skje med motdemonstrantene, sier Ronny Alte, initiativtager til marsjen til Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten (Pegida), som ble arrangert i Tønsberg i kveld.

NRKs reporter på stedet opplyser om en kort demonstrasjon som var ferdig etter én appel på Torvet i Tønsberg. Pegida demonstrantene gikk deretter opp til Farmandstorvet hvor den tverrpolitiske motdemonstrasjonen «Samhold i mangfold» mot Pegida hadde startet.

Motdemonstrantene gikk ned til Torvet og det hele gikk rolig for seg.

Fakler

Pegida motdemonstrasjon på Torvet

Motdemonstrantene mot Pegida samler seg på Torvet i Tønsberg.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Motdemonstrantene samlet seg på Torvet i Tønsberg med fakler.

– Tidspunktet for demonstrasjonen er ikke tilfeldig. Dette er en solidaritetsmarkering for folk som føler seg urettmessig kritisert. Vi ønsker et varmt, raust og inkluderende samfunn, sa Stine-Marie Antun, styremedlem i Miljøpartiet de grønne (MDG) på Nøtterøy og initiativtager til «Samhold i mangfold.»

Hun antar at rundt 300 deltok i motdemonstrasjonen.

Rolige demonstrasjoner

– Det har gått veldig rolig for seg. Det var to menn som kastet snøball mot Pegida-demonstrantene. De ble bortvist, opplyser operasjonsleder i Vestfold politidistrikt, Jan Kristian Jonsrud.

Antun understreker at dette ikke har vært en ønskelig måte å kommunisere på.

– Dette er åpenbart ikke noe jeg, biskopen eller AUF har oppfordret til. Dette er synd. Jeg håper ingen i Pegida har følt seg truet, sier hun.

Politiet hadde satt inn ekstra mannskap på jobb i forbindelse med demonstrasjonen. NRKs reporter forteller at det var flere synlige politifolk på stedet.

Rett til å ytre

Alte, som også er tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL), forteller at Pegida i Vestfold, i motsetning til i Oslo, ikke generaliserer en gruppe, men setter et klart skille mellom islamister og mennesker med muslimsk bakgrunn som integrerer seg.

– Vi har rett til å ytre oss mot det som vi mener er negativ påvirkning fra islam, sier han.

Han var fornøyd med Pegida-demonstrasjonen.

– Jeg er fornøyd med at det ikke ble bråk. Det ble kastet et par snøballer, men det var nesten litt søtt. Hadde det vært egg eller andre ting hadde det vært annerledes, sier han.