Hopp til innhold

- Et fagbrev betyr ingenting

- Fagopplæringen på kokk- og servitørfaget er ødelagt, og et fagbrev betyr ikke noe lenger, mener mesterkokk. Nå risikerer kokken å miste retten til å ta imot lærlinger.

Odd Ivar Solvold

Odd Ivar Solvold med lærlinger i bakgrunnen.

Foto: Aina Indreiten / NRK

I 13 år har Odd Ivar Solvold tatt imot lærlinger til Restaurant Solvold i Sandefjord.

Nå risikerer kokken å miste retten til å ta imot lærlinger, fordi han i protest nekter å følge den nasjonale opplæringsplanen for lærebedrifter.

- Ikke fokus ved det praktiske

- Læreplanen er helt uten betydning. Jeg skal gi dem et grunnlag for at de skal gå opp til fagprøve. Det bekymrer meg at det ikke lenger er fokus ved det praktiske ved faget, sier Solvold til NRK.

Flere av lærlingene som har jobbet hos han, har vært innom kokkelandslaget. Blant tidligere lærlinger er blant annet Geir Skeie, som i år vant det uoffisielle VM i kokkekunst.

Les mer: Verdensmester i kokkekunst

Nekter å følge nasjonal læreplan

Men nå truer Vestfold fylkeskommune med å ta fra Solvold retten til å være lærebedrift, blant annet fordi han nekter å følge den nasjonale læreplanen.

Mesterkokken mener læreplanen er blitt viktigere å dokumentere at en har utført noe, enn å lage noe fra bunnen av.

- Et eksempel er remulade. Vi lager det fra bunnen av. De fleste steder kjøper man ferdig majones og blander inn syltagurk og kapers. Det kan alle gjøre.

Blir omplassert

Guri Amundsen er fagsjef i Vestfold fylkeskommune.

- Enten må vi gi en opplæring etter dagens krav eller så må vi la det være. Det er ikke noen mellomting.

Amundsen har bedt om et møte denne uken. Hvis ikke Solvold vil stille på det, blir lærlingene hans snart omplassert til andre steder.

- Det vil skje så raskt vi finner andre lærebedrifter.

Odd Ivar Solvold sier han vil stille på et møte med fylkeskommunen etter sommeren.