Hopp til innhold

- En viktig minnemarkering

Fredag klokka 12 blir det ett minutts stillhet for å markere de tre drapene på Valdresekspressen mandag 4. november.

Adamsrød

Ole Einar Adamsrød håper så mange som mulig støtter opp om minnemarkeringen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I dag bisettes Arve Kvernhaug (55) i Frogner kirke i Lier. Samtidig som seremonien starter i kirken vil alle landets bussjåfører stoppe i ett minutt, for og minnes deres kollega.

Kvernhaug var bussjåføren som ble drept, sammen med to passasjerer på Valdresekspressen.

– Vi oppfordrer alle våre bussjåførene til å stoppe på nærmeste bussholdeplass, og fortelle passasjerene om årsaken, sier Ole Einar Adamsrød, leder av transportarbeiderforeningen i Vestfold og Telemark.

Les også: Tre personer drept i busskapring
Les også: Andre kapring på to år – to sjåfører drept

Vil ha økt sikkerhet

Adamsrød mener det er viktig å støtte opp om markeringa selv om Kvernhaug jobbet i et annet selskap.

– Det er en kollega som har gått bort, selv om han jobbet et annet sted i landet er vi fremdeles kollegaer, sier Adamsrød.

Han forteller videre at dette for det første er en markering i sympati med dem som ble drept, og for det andre ønsker de å sette søkelyset på sikkerhet i bransjen.

– Vi hadde en busskapring i Telemark i fjor. Så har vi noen ran, som jo er mer vanlig enn kapring og drap, sier Adamsrød.

Bussjåførene i Vestfold og Telemark er ikke trent i hvordan en skal handle i slike situasjoner. Noen busselskap kjører ranskurs, og da lærer de at det enkleste er å gi fra seg alt en har for da stikker de gjerne av forteller Adamsrød.

– Men trening på hva du gjør dersom du blir overfalt med kniv eller blir truet er det lite kunnskap om. Der må arbeidsgiverne på banen å få satt søkelyset på dette for bransjen, sier Adamsrød.

Busser

Det blir mange parkerte busser å se klokka 12 i dag.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ikke glassvegg

– Det har vært diskutert om bussjåførene bør sitte bak en glassvegg?

– Det ble snakket om en gang at vi kanskje skulle vært buret inne, men det er jo en arbeidsplass det er snakk om her, og vi jobber i et serviceyrke. Den dagen du blir satt bak en glassvegg, da blir servicen borte, og da tror jeg hele bransjen kommer til å forandre seg totalt, sier Adamsrød.

Han mener måten å bli tryggere på er å få bort kontantene og sette opp alarmknapper i bussene, eventuelt andre måter å varsle på dersom det skjer noe.

Det kjører flere hundre busser i Vestfold og Telemark hver dag, og Adamsrød tror ikke det vil være mulig å få med alle på minnemarkeringen. Det er også opp til hver enkelt bussjåfør om de ønsker å delta på markeringen.

Adamsrød håper likevel mange deltar både for å vise sympati med dem som er drept og de pårørende, og for å sette søkelyset på behovet for økt sikkerhet for bussjåfører.

– Bussen er en arbeidsplass, og jeg skal være sikker på at når jeg går på jobb så kommer jeg hjem igjen. Det skal ikke være nødvending å sitte å tenke på om det er noen som vil rane meg eller ta livet av meg, avslutter Adamsrød.