NRK Meny
Normal

- Dette forbudet trygger flysikkerheten

Nå er det forbudt å bruke sterke laserpekere uten godkjenning. – Dette er en gledelig nyhet for oss, sier daglig leder ved European Helicopter Center på Torp.

Helikopter Robinson R22 fra EHC helikopterskole på Torp

Piloter kan føle seg tryggere når de flyr på nattestid i fremtiden.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Har du en laserpeker liggende, skal du levere den til politiet innen 1. juli i år. Etter det kan du bli anmeldt og få bot hvis du har en sterk laserpeker uten godkjenning fra Statens strålevern, melder politiet.

Årsaken til forbudet er skaden disse pekerne kan påføre øynene.

– Det er veldig bra med at slikt forbud. Jo mer vi kan trygge flysikkerheten jo bedre er det, sier daglig leder Atle Solum ved European Helicopter Center (EHC) på Torp.

Les også: Over 400 piloter blendet av laser

Mister nattsynet

Solum forteller at det i løpet av de fire siste årene har vært to hendelser ved Torp hvor laserpekere har blendet piloter.

– Det er veldig ubehagelig og ikke minst farlig for pilotene. De mister nattsynet, og skjer det under landing eller take-off kan det oppstå kritiske situasjoner, sier Solum.

Pilotene, som selv har opplevd det, sier at hele cockpit blir fylt med laserlys, og det tar tid før nattsynet er tilbake igjen.

Ingen av hendelsen på Torp har vært kritiske, men Solum vet om andre helikopterselskap hvor piloter har fått større problemer etter å ha blitt truffet med laserpeker.

EHC rapporterer slike hendelser i et avvikssystem, de blir også oversendt til Luftfartstilsynet.

– Jeg mener også det tidligere har blitt levert politianmeldelse på slik hendelser, avslutter Solum.