- Biografier bør være redelige

Det er viktig at forfattere av biografier er nøkterne og redelige, og ikke lager sin egen versjon. Det sier forfatter Audun Tjomsland.

Audun Tjomsland

Audun Tjomsland mener forfattere av biografier kan ha nytte av å følge pressens etiske regelverk.

Foto: Linn Løkken / NRK

Tjomsland har denne høsten gitt ut en bok om Anders Jahre. Han har selv møtt på etiske utfordringer underveis.

– Det er viktig å krydre boka med historier, og det finnes mange gode historier om Anders Jahre, men jeg ville være sikker på at de var sanne. De som kunne bekreftes kom med, men ikke andre, forteller han.

Denne uka ga Marit Christensen ut en bok om moren til Anders Bering Breivik. Mange har kritisert innholdet der og boka kan få rettslige etterspill.

Les også:

Omstridte biografier

Anders Jahre

Audun Tjomsland har prøvd å være tro mot personen Anders Jahre, men tror ikke Jahre hadde likt alt han har skrevet i biografien.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

Også Audun Tjomsland har opplevd at boka hans er gjenstand for debatt.

Senest i dag ble han kritisert i et leserinnlegg i Sandefjords Blad fordi han i boka konkluderer med at utenlandsformuen tilhørte Anders Jahre.

I tillegg har han skrevet om et sårt tema som Jahre-familien selv aldri snakket om.

– De var et barnløst par og dette var en stor tragedie for dem. Bess Jahre mistet et barn da hun tidlig i ekteskapet ble gravid utenfor livmoren. Hun kunne ikke få flere barn og dette skulle det ikke snakkes om, sier Tjomsland.

Ansvar for døde personer

Audun Tjomsland mener man har et stort ansvar når man skriver om døde personer som ikke kan forsvare seg.

– Jeg har snakket med folk som kjente dem og har satt meg mest mulig inn i deres situasjon og hva de gjorde og sto for og har prøvd å tro mot det, sier Tjomsland.

Som gammel journalist er han også opptatt av å følge pressens etiske regelverk.

Følger vær varsom-plakaten

– Jeg følger "Vær varsom-plakaten" og "Redaktørplakaten". Det er viktig for meg å være redelig i omtalen av dem, selv om de kanskje ikke hadde likt alt jeg har skrevet, sier Tjomsland.

– Hvilke dilemmaer har du hatt underveis?

– Jahre var senil dement de siste årene han levde og jeg har lest de medisinske rapportene om ham, men var usikker på hvor mye jeg kunne skrive offentlig om det. Dilemmaet løste seg da også bostyrets rapport omtalte dette, sier Tjomsland.