Hopp til innhold

- Barn blir som foreldrene

Alt vi omgir oss med er en del av vår identitetsbygging. Selv navnene vi gir barna våre er preget av dette, mener sosiolog Jan Mehlum.

Jan Mehlum

Det er for lite opprør og protester fra de unge mot voksenverdenen, mener sosiolog Jan Mehlum.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Denne uka har NRK skrevet om en familie i Trøndelag som liker både å få og å gi gjenbruksgaver som f.eks. brukte leker. Kanskje man kan kalle det en slags form for image, at noen foreldre velger å vise hvem de er gjennom barna sine?

– Ja, barn kan bli en markør for foreldrene og familien. Det er ikke noe galt i det, fordi det er slik vi omgås som sosiale vesener, sier sosiolog Jan Mehlum ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Barnets navn

Mehlum sier at alt vi omgir oss med er en del av identitetsbygginga vår. Det gjelder enten vi velger hus, bil, klær eller navn på barna.

– Navn er kanskje det som er lettest å observere, for de navnene vi gir barna er nøye knyttet til sosial posisjon. Det er ikke nødvendigvis planlagt, men det blir bare slik.

Kan bli ei tvangstrøye

Det nytter ikke med noen generell advarsel mot det vi kan kalle imagebygging. Det er avhengig av hva det inneholder, mener Mehlum.

– Men hvis man bli veldig bundet av bestemte typer normer og forventninger om hvordan det skal være, kan det jo selvfølgelig virke som ei tvangstrøye.

– Barn protesterer for lite

– Hva gjør slik imagebygging med barna?

– De blir vel som sine foreldre, om de ikke har vett eller vilje til å protestere. Det er altfor lite protester fra barn mot voksenverdenen. Vi er jo inne i en periode hvor mange barn og unge ser ut til å være som snytt ut av nesene på foreldrene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark