- Aldri Kongo på nytt

I en leilighet i Oslo sitter en bekymret mor. Sønnen Joshua French som i dag møtte i retten snakket hun sist med på mandag.

Video nsps_upload_2009_8_14_17_21_28_2263.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se intervjuet med moren. Saken sendes også i Dagsrevyen (14.08.2009).

- Jeg følger mye med i media, sier moren og forklarer at hun følger med saken på nettavisene minutt for minutt.

Snakker om praktiske ting

Moren sier til NRK at hun hadde sommerfugler i magen da hun våknet i dag.

- Jeg kjente på spenningen og lurte på hvordan det går med guttene der nede. Denne dagen kommer nok til å bli brukt foran PC`en, sier moren som tror de to er lettet over at rettsaken nå har begynt.

De gangene mor og sønn klarer å komme gjennom til hverandre så blir det stort sett praktiske ting de snakker om.

- Hvordan ting skal gjøres og sånn. Det blir ikke så mye tid for godord, men alltid litt ” glad i dag” på slutten, sier hun til NRK.

Tror ikke sønnen har drept

Moren synes det er vanskelig å vite hva som er fakta i saken. Hun har selv bodd i Afrika noen år og sier hun kjenner til kulturen og rettssystemet og frykter for at sønnen skal bli dømt av en korrupt domstol.

- Når til og med vitnene før rettsaken går ut og forteller at de vil ha en million dollar, så kan jeg ikke skjønne at de kan føres som vitner noe mer. De har tydelig vist hva de ønsker ut av denne saken. Da er jo de inhabile, slik jeg ser det.

Hun mener sønnen ikke har drept noen.

- Nei. Jeg har problemer med å tro det. Jeg kan ikke se at det er noe som helst motiv og jeg kan ikke se at det skal være noen grunn for de to til å utføre noe drap, sier hun.

Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kongo

Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kongo.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Pause til tirsdag

Dommeren i rettsaken har nå innvilget en pause i saken fram til tirsdag. Det skjer etter at aktor ba om mer tid for å svare på beskyldningene fra nordmennenes advokat.

Advokat Andre Kibambe påpekte det han mener er en rekke feil og ulovligheter begått under etterforskningen, og mener Joshua French og Tjostolv Moland har blitt utsatt for tortur.

- Litt sur

Dersom de to mennene skulle bli dømt er dødsstraff en mulighet, men moren håper isteden på et fengselsopphold i Norge, og fokuserer på hva hun skal gjøre når de ser hverandre igjen.

- Ja, jeg gjør det. Jeg tenker på når han kommer hjem og da skal vi være veldig glade, men jeg vil også være litt sur av den enkle grunn at hele denne saken involverer ikke bare han som sitter der nede med alt det fæle han har opplevd. Hele familien blir trukket inn i dette her og lider med og lever i spenningen. Så kommer vi til å spøke litt og si aldri Kongo på nytt, sier hun.

LES OGSÅ: Føler seg som midtpunkt