Valg 2019 – Alt om kommunevalget

Jubel på MDG sin valgvake i Oslo på valgkvelden. Une Bastholm og Arild Hermstad
Foto: Adrian Nielsen / NRK

Valg 2019

Oppsummert

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet gikk markert tilbake under årets kommune- og fylkestingsvalg. Senterpartiet, Miljøpartiet de Grønne og bompengepartiet gikk kraftig fram.

 • Hemmelig ordførervalg i 5 kommuner

  Kommunaldepartementet ber kommunene Ørland, Stjørdal, Lier, Løten og Etne vurdere gyldigheten av valget av ordfører. Kommunene valgte skriftlig avstemning. Departementet stiller spørsmål om et åpent ordførervalg ville gitt andre resultater.

 • Ingen endringer i Kvænangen

  Det blir ingen endringer i mandatfordelingen i Kvænangen. Det opplyser valgstyret som har lastet inn nye data, etter at en stemme ble forkastet på valgkvelden. Bare en stemme til Senterpartiet kunne ha endret mandatfordelingen.

  Valgstyret Kvænangen
  Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK
 • 34,5 prosent kvinnelige ordførere

  En gjennomgang Nationen har gjort, viser at det ligger an til å bli 117 kvinnelige ordførere. Det er like mange som det har vært, men siden det er vesentlig færre kommuner, blir andelen høyere. 34,5 prosent kvinner er rekordhøyt, ifølge avisa.

 • Sp tilbudt ordførervervet

  Høyre har gitt Senterpartiet tilbud om ordførervervet i Kristiansand. – Det er nesten uvirkelig at vi skal bli tilbudt ordfører i Norges femte største by, sier forhandlingsleder Kjell Eirik Haavold i Senterpartiet til NRK.