Valg 2019 – Alt om kommunevalget

Hopp til innhold
Jubel på MDG sin valgvake i Oslo på valgkvelden. Une Bastholm og Arild Hermstad
Foto: Adrian Nielsen / NRK

Valg 2019

Oppsummert

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet gikk markert tilbake under årets kommune- og fylkestingsvalg. Senterpartiet, Miljøpartiet de Grønne og bompengepartiet gikk kraftig fram.

 • 3 prosent av folkevalgte har innvandrerbakgrunn

  I 2019 ble 281 mennesker med med innvandrerbakgrunn valgt inn i kommunestyrer og fylkesting i Norge. Det utgjør 3 prosent av de folkevalgte, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

  – Det er mange med innvandrerbakgrunn som vil engasjere seg, men de tør ikke på grunn av all hetsen. Det sier Ahmed Warsame. Han ble lokalpolitiker i Tromsø etter at han kom som flyktning fra Somalia.

  Etter at han ble politisk aktiv, har han flere ganger opplevd hets fordi han har utenlandsk opprinnelse.

 • Mange flere unge velgere

  Blant førstegangsvelgerne, altså 18–21-åringer, økte valgdeltakelsen fra 43 prosent i 2015 til 53 prosent i 2019. Også gruppene 22–25 år og 26–29 år hadde økning på 10 prosentpoeng til henholdsvis 47 og 51 prosents deltakelse, viser tall fra SSB.

 • KrF mister medlemmer og velgere

  Etter at KrF bestemte seg for å gå inn i den borgelige regjeringen for et år siden har partiet hatt en negativ utvikling. Siden nyttår har KrF mistet 1251 medlemmer, 8 ordførere og 23 lokallag. Det skriver Klassekampen.

Valgtjenester