Hopp til innhold

– Skremt over hvor mange innvandrere som gifter seg med egne søskenbarn

Den blåblå regjeringen vurderer å forby søskenbarnekteskap. – En god idé, sier Ap-politiker som selv er gift med fetteren sin.

Fahranaz Bahrami

STØTTER FORBUD: Leder i Hamar Arbeidersamfunn, Farahnaz Bahrami, giftet seg med søskenbarnet sitt for 34 år siden. – Det var sånn at slektningene kjente hverandre best, og ville ikke la de beste jentene gå ut av slekta å gifte seg med fremmede, sier hun. I dag tar hun til orde for at skikken må forbys.

Foto: NRK

Når søskenbarn får barn sammen øker risikoen for dødfødsel, spedbarnsdød og misdannelser, viser forskning.

Derfor støtter Ap-politiker fra Hamar, Farahnaz Bahrami, forslaget i den blåblå regjeringsplattformen om å vurdere forbud mot ekteskap mellom fettere og kusiner. For 34 år siden giftet den norsk-iranske kvinnen seg med fetteren sin. I dag har de to sønner og er fortsatt lykkelig gift.

Kong Haakon

UTDØENDE TRADISJON: Norges to første konger, Haakon og Olav, var begge gift med kusiner, henholdsvis dronning Maud og kronprinsesse Märtha. I dag er søskenbarnekteskap svært uvanlig blant etniske nordmenn.

Foto: SCANPIX
Morten Ørsal Johansen

FORBUD: – Hvis det er helsemessige grunner for at det ikke er bra, og hvis det har innvandringsregulerende effekt, så er forbud veien å gå, sier Morten Ørsal Johansen (Frp).

Foto: NRK

– Men jeg understreker at det var 34 år siden. Nå snakker vi Norge i 2013. Når vi ser hvor stor prosentandel i innvandringsmiljøene som gifter seg med sine fettere og kusiner, da blir jeg skremt, sier Bahrami til NRK i dag.

I 2011 tok hun til orde for et forbud da hun deltok i Arbeiderpartiets integreringsutvalg, men ingenting ble gjort. Søskenbarnekteskap er fortsatt tillatt i Norge.

Nå vil altså Solberg-regjeringen «vurdere forbud mot ekteskap mellom fettere og kusiner basert på helsefaglige vurderinger». I samme punkt i regjeringsplattformen står det også at de blåblå vil gå gjennom reglene for familiegjenforening med sikte på innstramming.

Frp vil redusere innvandringen

For det er ikke bare bekymring for barns helse som ligger bak, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.

Samlet sett er inngifte årsak til noe under 10 ekstra tilfeller av dødfødsel og spedbarnsdød hver år i Norge.

Rapport fra FHI, 2007

I de landgruppenehvor inngifte er vanlig, er inngifte en viktig
årsak til dødelighet og sykdom.

Rapport fra FHI, 2007
pål suren i folkehelseinstituttet

FORSKER: I 2007 var Pål Surén i FHI én av forfatterne bak «Inngifte i Norge: Omfang og medisinske konsekvenser».

Foto: NRK

– Vi ønsker en vurdering av forbud både på grunn av helsemessige årsaker og innvandringsregulerende hensyn, sier han.

– Hvordan kan et eventuelt forbud redusere innvandringen?

– Vi vet at en del ekteskap som foregår i forbindelse med familieinnvandring er søskenbarnekteskap, og vi ønsker ikke at det skal være mulig å gjøre det.

Hvorfor ikke?

Mange av disse ekteskapene er i beste fall arrangerte ekteskap og i verste fall tvangsekteskap, og dette er en måte å unngå det på, hevder Frp-politikeren.

Men innvandringspolitisk talsmann i Høyre, Michael Tetzschner, avviser at innvandringspolitiske hensyn ligger bak ønsket om å vurdere forbud.

– Det kan ikke jeg lese noe om i den plattformen. Det er hva som er helsemessig forsvarlig som regulerer dette. Det er snakk om å få oppdatert vitenskapelig kunnskap om fetter- og kusineekteskap, sier Tetzschner til NRK.no.

– Dobler risiko

Allerede i 2007 kom Folkehelseinstituttet (FHI) med en rapport som viste at inngifte er årsak til i underkant av ti ekstra tilfeller av dødfødsel og spedbarnsdød hvert år i Norge.

– Det medfører en økt risiko for at barnet får medfødte sykdommer. Risikoen for å dø i første leveår er to og en halv gang så stor hvis foreldrene var søskenbarn, sier FHI-forsker Pål Surén til NRK.no.

Det finnes ingen tall på hvor mange som gifter seg med søskenbarnet sitt i Norge, men medisinsk fødselsregister har oversikt over hvor mange søskenbarn som får barn sammen. Rapport fra Folkehelseinstituttet viser at det er født om lag 12.000 barn av søskenbarn her i landet i årene 1967 til 2005.

Ekteskap mellom søskenbarn er mest utbredt i norskpakistanske miljøer. Ifølge 2005-tall var 46,5 prosent av ekteskapene hos førstegenerasjons norsk-pakistanere mellom fetter og kusine. Slike ekteskap er også relativt vanlig blant personer med opprinnelse i Tyrkia, Irak, Iran, Sri Lanka, Marokko og Somalia.

Lege advarer mot forbud

Tidligere overlege for avdeling for medisinsk genetikk ved Rikshospitalet, Arvid Heiberg, sier risikoen for misdannelsen nærmest dobles når foreldrene er søskenbarn.

Likevel advarer han politikerne mot å innføre et forbud.

– Det er mange andre ting man gjør i samfunnet som kan skade fosteret. Alkohol i svangerskapet er sannsynligvis farligere enn inngifte. Jeg synes det er liten grunn til å spesifikt angripe dette, sett fra et medisinsk synspunkt, sier Heiberg.

Folkehelseinstituttets rapport fra 2007 viser at søskenbarnekteskap ser ut til å være på vei ned i den norsk-pakistanske befolkningen, både hos førstegenerasjonsinnvandrere og deres etterkommere. Den sammen trenden ser man blant etterkommere av tyrkiske og marokkanske innvandrere.

Ifølge Heiberg viser dette at et forbud et overflødig.

– Frekvensen av søskenbarnekteskap er fallende, sier han og minner om at nordmenns holdning til ekteskap mellom søskenbarn og tremenninger har endret seg drastisk de siste hundre årene.

Ingen protesterte da kong Haakon og kong Olav giftet seg med kusiner i sin tid. I dag er det vanskelig å se for seg at tronarvingen Ingrid Alexandra skal inngå ekteskap med en fetter.

Den samme holdningsendringen vil man se i innvandringsmiljøene også, mener den tidligere overlegen. FHIs forskning viser at inngifte er mest utbredt hos foreldre med lav utdanning og minst utbredt hos de med høy utdanning.

– Her trengs det ikke forbud, men opplysning. Dette er et unødvendig forbud av noe som pleier å gå ned av seg selv som følge av økt kunnskap og integrering, sier Heiberg.

– Holdningsendring tar for lang tid

Men ifølge Farahnaz Bahrami har man ikke tid til å vente på at holdningene skal endre seg.

– Vi vet at det holdningsskapende arbeidet tar lang tid. I mellomtiden kommer mange unge mennesker til å gifte seg med sine fettere og kusiner med de konsekvensene det innebærer. Hvis vi drøyer det så langt, så synes jeg det er uforsvarlig, sier hun.

Hun mener det bør være medisinske, ikke innvandringsregulerende, grunner til at man forbyr søskenbarn å gifte seg. Hun advarer også Ørsal Johansen mot å blande begrepene arrangerte ekteskap og tvangsekteskap.

Samtidig påpeker hun at det kan være lettere å bruke det hun kaller «psykisk tvang» overfor unge mennesker dersom foreldrene ønsker at de skal gifte seg med en slektning.

– De sier «kjære datteren min, hvis du ikke gifter deg med fetteren din, så mister jeg broren min». Det psykiske presset som blir rettet mot ungdommen tvinger vedkommende til å gifte seg. Det vil jeg definere som tvangsekteskap, sier hun og understreker at det er ulovlig og at de ansvarlige må straffes.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.