KrF og Venstre forsvarer Frp

STORTINGET (NRK.no): Kristelig Folkeparti og Venstre tar Fremskrittspartiet i forsvar etter kritikken fra SVs Heikki Holmås som mener det er naturlig at utenlandsk media sammenligner partiet med ytterliggående partier i Europa.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til det første møtet med Venstres nye stortingsgruppe etterfulgt av Abid Raja og nestleder Terje Breivik. Venstre-lederen er fornøyd med at partiet har gått fra to til ni representanter på Stortinget.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Abid Raja, Ingvild Boe Hornburg, Trine Skei Grande og Terje Breivik

Abid Raja, leder for stortingsgruppens sekretariat i Venstre Ingvild Boe Hornburg, Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik er klare for det første møtet i Venstres stortingsgruppe.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Heikki Holmås

Heikki Holmås sin Twitter-melding at Frp bør ses i sammenheng med mer høyreekstreme partier faller i dårlig smak hos de borgerlige.

Dagrun Eriksen

Nestleder i KrF Dagrun Eriksen tar Frp i forsvar og mener Holmås bør huske at han fortsatt er statsråd.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Alle som kjenner norsk politikk vet at Fremskrittspartiet ikke er på samme linje som Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna, sa Venstre-leder Trine Skei Grande i forkant av det første møtet med Venstres nye stortingsgruppe.

Venstre-lederen holdt kortene tett til brystet om regjeringssamarbeidet. Hun er tydelig på at hun ønsker en regjering uten Frp og åpner samtidig for at Venstre kan stå utenfor en borgerlig regjering.

Uenig med Holmås

Men at Frp er på linje med Danmarks høyrepopulistiske Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna vil verken Venstre eller KrF være med på, slik SVs Heikki Holmås skrev på Twitter onsdag kveld:

«Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna», skrev utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i en tweet onsdag kveld.

Uttalelsen fra Holmås settes i sammenheng med at en rekke utenlandske medier omtaler Frp som Anders Behring Breiviks gamle parti – et høyreekstremt og ultranasjonalistisk parti som nå får regjeringsmakt.

KrF: Ber Holmås huske at han fortsatt er statsråd

– Jeg har fått sms-ser med gratulasjoner fra Venstres søskenparti etter valgresultatet. De kjenner partiene på ytterfløyene i sine respektive land, og de kjenner norsk politikk.

– De har ikke reagert på et mulig samarbeid mellom oss og Frp, og det sier litt om at partiet skiller seg fra andre høyrepopulistiske partier i Europa, sier Grande.

Grande får støtte av KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

– Heikki Holmås er fortsatt statsråd inntil 14. oktober, og han bør ikke formidle til resten av verden at det er et faktum at Frp er et høyreekstremt parti. Eksperter mener at det er store forskjeller mellom Frp, Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna, sier Eriksen til NRK.no.

– Vil ha ny miljøpolitikk

Venstre var tydelige på at det er miljøsaken som er viktig å kjempe igjennom i regjeringsforhandlingene.

– Vi ønsker et taktskifte i miljøpolitikken. Vi har mer på blokka enn Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Grande.

– Men vi sier tydelig nei til konsekvensutredning, skjøt nestleder Ola Elvestuen inn.

De siste fire årene har gruppemøtene i Venstre bestått av henne og Borghild Tenden. Nå har Venstre fått ni stortingsrepresentanter.

– Dette er et veldig stort møte for meg, sa Grande, tydelig fornøyd med forøkningen.

– Men dette er bare starten. Vi kommer til å være mange flere om fire år, lovet Venstre-lederen.

Til forhandlingsbordet

Det ble i dag klart at det er Trine Skei Grande og hennes to nestledere Terje Breivik og Ola Elvestuen som skal møte de andre borgerlige partiene ved forhandlingsbordet neste uke.

Fra KrF stiller partileder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder i KrFs stortingsgruppe Hans Olav Syversen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget