– Jeg har vært mer eller mindre alenepappa i 12 år

Mens partilederne løper mellom TV-debatter og valgkampstands, jobber ektefellene beinhardt i kulissene for å sikre seier på hjemmebane.

Ektefellene til partilederne i Høyre, SV og KrF ser ikke mye til sine ektefeller under valgkampen.

SE VIDEO: Erna Solbergs fremste støttespiller, Sindre Finnes, er blitt vant til å være valgkampenkemann, men innrømmer at det kan til tider være irriterende med konstant telefonringing i hjemmet.

En drøy uke står igjen av en svært intens valgkamp. Når partneren driver valgkamp døgnet rundt, må den bedre halvdel hente i barnehagen, lage middag og stelle hjemme.

– Det er ekstra spennende og et ekstra stressnivå i år, innrømmer Sindre Finnes idet han skysser parets to barn av sted på morgenen.

– Prøver å holde lokket på gryta

Ektemannen til Erna Solberg prydet i forrige uke selv forsidene til landets presse da han i sinne Twitret etter en NRK-debatt der han mente kona ble urettferdig behandlet.

– Jeg har jo et stort engasjement for en del ting. Det er jo viktig å prøve å holde lokket på gryta. Det klarte jeg ikke den dagen, så da kokte jeg litt over, og det var ikke så lurt, sier Finnes.

– Er det vanskelig som ektefelle å sitte og se på at kona blir angrepet verbalt?

– Ja, det synes jeg er svært vanskelig, særlig da jeg fikk følelsen av at det var alle mot Erna. Det er ikke noe hyggelig å sitte og se på.

Synes det var tyngre da barna var små

Det er liten tvil om at det koster å være gift med en toppolitiker, ikke minst en som kan bli landets neste statsminister.

– Jeg har ofret mye, ikke minst fritidsaktiviteter. Jeg har jo vært mer eller mindre alenepappa i 12 år, sier Sindre.

Han forteller at paret snakket sammen på forhånd og ble enige om at Erna skulle prøve seg i politikken på så høyt nivå som mulig.

– Når du først har tatt den beslutninga, så kommer det andre litt av seg selv. Da må du stille opp og gjøre den jobben som må gjøres med familie, hus, hjem og alt mulig. Det er noe du venner deg til, men det var mye tyngre da barna var små.

Finnes forteller at det er mye ringing og konstant aktivitet i hjemmet når det er valgkamp. Finnes innrømmer at han til tider synes det kan være irriterende.

Det å slappe av en lørdagskveld; spise god mat og ta et glass vin, så kommer det en telefon inn .... Det er forstyrrende.

– Hvis vi får de ham litt, så er det superkult

Siv Mjaaland og Audun Lysbakken

Siv Mjaaland har ikke sett ektemannen mye de siste ukene. Hun hilser ham velkommen hjem etter en sein debattkveld.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Nok en gang må Siv Mjaaland hente barna i barnehagen.

Karrierekvinnen og trebarnsmora er gift med en partileder som kjemper sitt livs kamp for å holde partiet over sperregrensa. Hun har sett lite til ektemannen Audun Lysbakken de siste ukene.

– Vi pleier å ha en ukeplan, men akkurat nå i valgkampen, så gjør vi ikke det. Da bare kommer han hjem når han har tid, og da er det superkult hvis vi får sett ham litt, sier Mjaaland.

Hun sier ektefelles valgkamp betyr ekstra økter i hjemmet for henne, men at de får hverdagen til å gå rundt med gode hjelpere.

– Men det skal ikke herske noen tvil om hvem som skal vaske huset fra september og fram til jul. Det er ikke meg, gliser hun.

Mjaaland sier de begge har en viktig jobb.

– Noen ganger går det opp i yrkeslivet, og andre ganger så går det ned, så da får vi se hva som skjer i september. Det går nok bra uansett, konkluderer hun.

Knut Arild tar pappaperm selv om han blir statsråd

Lisa Maria Hareide

Lisa Marie benytter tilværelsen som gressenke til å få ting gjort slik hun ønsker seg i det nye huset.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Valgkamp er også unntakstilstand for KrFs nybakte familie.

– Det å ha en baby vet alle at er intensivt, og så er det ekstra intensivt nå, sier Lisa Maria Hareide.

Hun avslører at ektemannen kommer til å ta pappaperm med lille Sara til høsten, uavhengig av om han får statsrådpost eller ikke.

– Knut Arild skal ta pappaperm. Det er han fast bestemt på, så det gleder han seg til, og det er også jeg glad for at han ønsker så sterkt, sier Lisa Maria.

Hun viser NRK byggeplassen som skal blitt familien Hareides nye hus til høsten.

– Noen fordeler er jo absolutt med at Knut Arild er ute og driver valgkamp, for da kan jeg styre og gjøre om diverse ting, så han vil nok se at det har skjedd visse endringer i løpet av valgkampen, smiler hun og titter på reisverket til det nye huset.

Lisa Maria sier hun er opptatt av hva ektemannen Knut Arild gjør som politiker:

– Men mitt engasjement kan bli litt for mye til tider også, spesielt når det gjelder skolepolitikk. Da har jeg en tendens til å komme med litt for mange innspill, flirer skolelæreren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget