Utrygg høst for Senterpartiet

Partiledelsen i Senterpartiet går en utrygg framtid i møte på Stortinget. Valgforskere spår at nestleder Trygve Slagsvold Vedum vil miste sitt mandat i Hedmark, og heller ikke partileder Liv Signe Navarsete er sikret plass fra høsten av.

Lederne i Senterpartiet er ikke sikret plass på Stortinget til høsten.

SE VIDEO: Partileder Liv Signe Navarsete (Sp) må overbevise flere velgere for å sikre plassen sin på Stortinget de neste fire åra.

– Vi kalkulerer ikke med slike framtidsutsikter. Vi jobber for å vinne valget. vi jobber for å få mange inn i stortingsvalggruppa. Ikke fordi det er viktig for oss som personer, men fordi det er viktig for den politikken som skal føres fra Stortinget de neste fire åra, sier Navarsete til NRK.

Lørdag åpnet Navarsete Senterpartiets valgkamp i Arendal. For første gang innrømmer partilederen at det svir å ikke ha lyktes helt i distriktspolitikken, men sier hun ikke lar seg knekke av dårlige målinger.

Leder og nestleder i fare

Trygve Slagsvold Vedum

Nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, står i fare for å miste plassen sin i Hedmark.

Foto: Geir ingar Egeland / NRK

Senterpartiet har hatt 11 mandater på Stortinget de fire siste åra. Siden forrige stortingsvalg har imidlertid partiets oppslutning sunket både på nasjonale og lokale målinger. Til og med i store landbruksfylker der Sp tradisjonelt har hatt sterk oppslutning, som Hedmark og Sogn og Fjordane har pilene vendt nedover.

Flere valgforskere spår at Sp vil miste sitt mandat i Hedmark og Oppland etter høstens valg. Samfunnsforsker Helge Lesjø anser Sps mandat, Trygve Slagsvold Vedum som det minst sikre.

Heller ikke partileder Liv Signe Navarsetes stortingsplass kan sies å være trygg. I det tradisjonsrike Senterparti-fylket Sogn og Fjordane har partiet vært nede på 13 prosent på enkelte lokale målinger, mot over 25 prosent ved forrige stortingsvalg i 2009.

Når Sogn og Fjordane i høst i tillegg går fra å ha fem til fire mandater på Stortinget, vil et så dårlig valgresultat bety knallhard kamp mellom Navarsete og Fremskrittspartiet om det siste distriktsmandatet.

Spenning i Trøndelag

Ifølge lokale målinger i Nord-Trøndelag i august var også samferdselsminister Marit Arnstad ute av Stortinget dersom denne målinga slår til i valget.

Med 11,9 prosents oppslutning går distriktets fjerdemandat til Frp isteden, ifølge målinga.

I Sør-Trøndelag har Senterpartiet så langt i lokale målinger beholdt sin representant.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget