Kvier seg fortsatt for Frp-samarbeid

STORTINGET (NRK.no): Valgresultatet levner ingen tvil: Norge får en ny regjering. Men fortsatt er det uklart hvilke partier som vil delta i den borgerlige regjeringa.

Siv Jensen klemmer trine skei grande

KLEM: Venstre-leder Trine Skei Grande fikk en god klem fra Frp-leder Siv Jensen før partilederdebatten i Stortinget. Men om de to ender opp i regjering sammen er langt fra sikkert.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Allerede før Høyre-leder Erna Solberg gikk på talerstolen for å holde sin seierstale mandag kveld, ringte hun partilederne i de andre borgerlige partiene.

Hennes drøm er at Høyre, Frp, KrF og Venstre skal regjere sammen.

Til sammen har de fire partiene 96 mandater når 97 prosent av stemmene er talt opp. Verken Høyre-Frp eller Høyre-KrF-Venstre har nok mandater til å få flertall alene.

Venstre: Ikke nødvendig med flertallsregjering

Med andre ord: Dersom Norge skal få en ny flertallsregjering, må de fire partiene klare å bli enige.

Men det er det slett ikke sikkert at de blir.

– Vi sier det vi alltid har sagt: Venstre skal bidra til en ny regjering. Vi ønsker oss helst en regjering bestående av sentrumspartiene og Høyre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande og minner om at Norge har vært styrt av mindretallsregjeringer før.

– Det er politikken som blir avgjørende. Vi har hatt åtte år med flertallsregjering nå, og det er ikke sikkert det er det beste for landet, sier Skei Grande etter partilederdebatten.

Frp vil ha makt

Men Frp-leder Siv Jensen har ingen planer om at Frp skal bli et lydig opposisjonsparti til en regjering de selv ikke er en del av. Frps løfte til velgerne har de siste åtte årene vært at de ikke skal støtte en borgerlig regjering uten at de selv er med.

– Alle må skinne, alle må få gjennomslag. Klarer vi det, så skal vi få dette til, sa hun da hun talte til Frps valgvake.

Hun har lyst på makt. I helga skapte Carl I. Hagen mye støy da han gikk ut med en liste med ti til dels usannsynlig krav for regjeringssamarbeid.

I sin tale gjorde Jensen det klart at hun forlanget et samlet parti nå som Frp for første gang skal inn i regjeringsforhandlinger.

– Det krever at dere står like lojalt bak meg som dere gjør nå, at dere er like flinke til å gi beskjed internt slik at vi kan avstemme det vi skal avstemme.

Også Høyre-leder Erna Solberg brukte sin seierstale til å mane til borgerlig vennskap.

– Sammen med de andre partiene på borgerlig side er vi enige om at velgerne har gitt oss et mandat som forplikter. Vi har lovet at vi skal sette oss ned og diskutere en plattform, og vi har lovet med våre venner på borgerlig side at vi skal gi landet en ny regjering.

KrF har, som Venstre, hele tiden sagt at de skal støtte en ny borgerlig regjering, men at de ser på det som lite sannsynlig at de skal regjere med Frp.

KrF-leder Knut Arild Hareide lover at det uansett blir mer sentrumspolitikk nå.

– Frp har også fått et betydelig gjennomslag, men det er helheten som er avgjørende. Vi er opptatt av å utnytte den rollen sentrum har fått, sa han til NRK i natt.

Først enige internt, så forhandlinger

Nå venter tøffe forhandlinger for de fire partiene.

Som sagt mange ganger i denne valgkampen: Det blir kjøttvekta som avgjør.

Høyre er Norges nest største parti med en oppslutning på 26,9 prosent og 48 mandater.

Frp ligger an til å få en oppslutning på 16,2 prosent, noe som gir 29 mandater på Stortinget. De mister 12 mandater, og går fra å være nest største parti til å bli tredje største parti på tinget.

KrF får 5,6 prosent og ti mandater, det samme som i dag.

Venstre øker kraftig til 5,2 prosent og går fra to til ni mandater på Stortinget.

Tirsdag skal de borgerlige partilederne møte sine sentralstyrer for å bli enige om et grunnlag, såkalt mandat, før de reelle forhandlingene partiene imellom kan starte.

Det blir uansett ikke noe offisielt regjeringsskifte før statsbudsjettet legges fram 14. oktober.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget