SV vil stjele oljemotstanderne fra Ap

Til tross for at de to partiene går til valg for å sikre en fortsatt rødgrønn regjering, har SV begynt å fiske stemmer i Ap-vannet.

Marius Jøsevold

Førstekandidat Marius Jøsevold i Nordland SV håper at de miljøbevisste velgerne som i dag sier de vil stemme Arbeiderpartiet, skal skifte til SV.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Det kan virke som Sosialistisk Venstreparti har sett seg ut en eneste redningsplanke foran stortingsvalget til høsten: De må få tak i så mange nei til olje-velgere som overhodet mulig.

Men foreløpig har ikke jakten vært en ubetinget suksess. I en meningsmåling VG presenterte i går får partiet kun en oppslutning på 3,3 prosent og vil dermed sitte igjen med kun en enslig stortingsrepresentant.

Meningsmålingen avslører også at SV mister velgere til Miljøpartiet De grønne.

Nå håper førstekandidat Marius Jøsevold i Nordland SV at løsningen er de miljøbevisste velgerne som i dag sier de vil stemme Arbeiderpartiet.

– Det er SV som har flagget at oljesaken er viktig. Ap har inntatt et annet standpunkt. Derfor er det viktig at Ap-velgere som sympatiserer med SV stemmer på oss og gir oss den styrken vi trenger, sier han til NRK.no.

– Ingen overraskelse

Han mener SV er den sikreste garantien for et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Hvordan tror du Ap reagerer på dette utspillet?

– Det kan umulig komme som en overraskelse på Ap at vi har et annet standpunkt enn dem. Akkurat som mellom andre partier ligger det en del velgere midt mellom. Disse er viktige for oss, sier Jøsevold.

Han understreker likevel at det rødgrønne prosjektet fortsatt er relevant.

Anna Ljunggren, stortingsrepresentant

– Vi skal vinne sammen, sier Anna Ljunggren.

Foto: Arbeiderpartiet

– Vi skal fortsatt jobbe for en rødgrønn regjeringen. Men samtidig er det ingen tvil om at Ap og SV ikke har sammenfallende synspunkter i oljesaken.

Ap: – Vi skal vinne valget sammen

Mens SV har inntatt et kontant nei-standpunkt i spørsmålet om oljeboring i Norskehavet, har Ap ikke stengt noen dører.

I april vedtok Aps landsmøte at de går inn for konsekvensutredning av de omstridte områdene. Flertallet var overveldende og spørsmålet om en eventuell åpning skal behandles av landsmøtet i 2015.

Tredjekandidat på Aps liste foran stortingsvalget, Anna Ljunggren, mener det er helt i tråd med hva velgerne ønsker.

– Våre velgere ønsker at vi skal ha mest mulig kunnskap før vi setter i gang med oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

– Nå vil SV har oljemotstanderne som stemmer Ap. Hva tenker du om det?

– AP og SV er selvstendig partier som driver selvstendige valgkamper. Men sammen skal vi vinne valget til høsten, sier hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget