Hopp til innhold

SV varsler ny boligpolitikk

Boligpolitikk har blitt en het politisk potet det siste året. Nå varsler regjeringspartiet SV ny boligpolitikk under partiets landsmøte i helgen.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen sier boligpolitikk kommer til å bli tema på SVs landsmøte i helgen.

Foto: Morten Andersen / NRK

SV har sett det, ekspertene har ropt varsku og førstegangsetablerere i og rundt de store byene har følt det på kroppen; boligprisene har gått gjennom taket de siste årene.

Resultatet er at det er vanskeligere og vanskeligere for førstegangsetablerere å spare sammen eller låne nok penger til å klare å kjøpe sin første bolig.

Doblet boligpris på åtte år

Årsaken er blant annet at det bygges for lite boliger og et skattesystem som har subsidiert og oppmuntret investering i bolig fremfor andre deler av norsk næringsliv.

På pressekonferansen før SVs landsmøte i helgen sa partiets nestleder og leder i SVs programkomité, Inga Marte Thorkildsen, at boligpolitikken var ett av områdene som blir viktig for partiet frem mot valget:

– Vi skal ta tilbake styringen i boligpolitikken, sa Thorkildsen.

– Hvordan forklarer du den kraftige prisveksten på boligmarkedet i de åtte årene dere har sittet ved makten?

– Det handler om en trend som har vart siden Kåre Willoch overtok regjeringsmakten for 30 år siden, nemlig at man har overlatt dette for mye til markedet. Nå tror jeg det er stemning både i flere partier og i folket for å ha en tydeligere politisk styring på dette, sa Thorkildsen til NRK.

Boligprovisjon

Boligprisene i pressområdene har gått rett til værs til tross for at SV har sittet åtte år i regjering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ifølge boligprisindeksen på hjemmesidene til Statistisk sentralbyrå (SSB) har prisene på boliger i hele Norge økt med mer enn 60 prosent i pressområdene rundt de største byene de åtte årene SV har sittet i regjering. I Stavanger har prisene mer enn doblet seg i samme periode.

Nå sier Thorkildsen at SV skal jobbe for at stat, kommune og fylkeskommune kommer sterkere på banen.

– Heitere med boligpolitikk

– Vi må bygge mer, ikke bare overlate boligbygging til kommersielle krefter, at staten kan gripe inn overfor kommunene når det gjelder planlegging og å sikre en skikkelig boligplan lokalt som også gjør oss i stand til å bygge sosialt, legge til rette for grønne lunger og sikre at ungdom kommer inn på boligmarkedet. Det er kjempeviktig, sier Thorkildsen.

– Men hvorfor har dere ikke bygd flere boliger i de åtte årene dere har hatt makten, for det er jo der mye av problemet ligger?

– Jeg tror det nå blir mer stemning for å bygge mer, men da må altså det offentlige også ta en større rolle. Hvis det bare er kortsiktig profitt som skal gjelde, så kommer vi fort i samme felle som i Oslo. Der står 20 000 ferdigregulerte tomter uten å bli bebygd fordi de ikke er lukrative nok. Da må vi si at det offentlige må spille en tydeligere rolle.

– Hvorfor skal velgerne tro på at dere klarer dette på de neste fire årene når dere ikke har klart det på de foregående åtte?

– Jeg tror mange ser at det har vært gjort en del grep som bygging av flere studentboliger, mange har fått startlån og Husbanken har vært aktive. Det er det mange som har fått med seg. Men jeg er enig med deg i at det har vært bygd for lite de siste årene. Samtidig har bolig blitt et mye heitere politisk tema. Det betyr at flere er opptatt av å gjøre noe, og det øker vår sjanse til gjennomslag, sa Thorkildsen.

SU: – Dagens boligeiere har trukket opp stigen

SU-leder Andreas Halse

SU-leder Andreas Halse

Foto: SU

SU-leder Andreas Halse mener det er bra at partiet hans nå setter boligpolitikk så høyt på dagsordenen. Han er ikke nådig mot tidligere års unnlatelsessynder også i eget parti.

– Dagens boligpolitikk vitner om en generasjon veletablert middelklasse som har trukket stigen opp etter seg og etterlater en hel generasjon ungdom uten mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, sier Halse.

– SV har sittet i regjering i åtte år, men hva har de gjort for å bedre boligpolitikken?

– Jeg synes boligpolitikken har vært ikke-eksisterende i alle de siste 30 årene. Det kommer SV til å ta tak i på landsmøte i helgen. Vi kommer til å foreslå strengere beskatning på sekundærboliger og mer offentlig utbygging, og det er jeg glad for, sier Halse.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.