Hopp til innhold

SU vil begrense innvandringen

Sosialistisk Ungdom (SU) vil gå til valg på å begrense innvandringen til Norge. – Uforsvarlig med dagens frie import, sier SU-lederen som tar opp saken med partiets landsmøte fredag.

SU-leder Andreas Halse

SU-leder Andreas Halse mener fri import av arbeidsinnvandrere kan true norske lønns- og arbeidsvilkår.

Foto: SU

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Brussel-partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet står for en helt fri import av alle som er født innenfor Europa. Det mener vi er helt uforsvarlig, sier SU-leder Andreas Halse.

Så sent som i desember refset han partiledelsen med Audun Lysbakken i spissen for å fortsette å kjøre frem utelukkende miljø- og skolesaker før valget til høsten. Halse og SU ville ha mer fokus på arbeidslivsspørsmål.

Og SU fikk viljen sin.

Halse: – Hemmer norskearbeidsvilkår

Men ungdomspartiet har knapt fått kjempet inn arbeidslivsspørsmål på listen over kampsaker i partiet før SU-lederen og resten av ungdomspartiet nå flagger en enda hardere kamp om hva partiet skal satse på før det kommende stortingsvalget til høsten.

De kommer til å bruke Sosialistisk Venstrepartis (SV) landsmøte i helgen til å foreslå at SV skal jobbe for å gå ut av både EØS-avtalen og Schengen. Blant annet for å verne om norske lønns- og arbeidsvilkår.

Halse mener nemlig den frie importen av arbeidsinnvandrere hemmer norske lønns- og arbeidsvilkår.

Kravet ligger tett opptil uttalelser fra både Norges Hovedorganisasjon (NHO) og Landsorganisasjonen (LO) i NRK i forrige uke.

– På grensen av hva vi kan tåle av innvandring

4. mars i år gikk nemlig NHO-direktør Dag Aarnes ut og sa at arbeidsinnvandringen til Norge så langt har vært positiv for norsk økonomi.

Så la han til:

– Jeg synes også vi bør snakke om hvor mye som er for mye innvandring. Det er det viktig at vi som samfunn forholder oss til, hvis ikke kan det føre til mye problemer både sosialt og politisk senere. Vi må snakke om det før det blir akutt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sa også at både han og NHO mener Norge begynner å nå grensen for hvor stor innvandring vi som samfunn kan tåle.

Det var LO helt enig i.

– Så sterk innvandring som vi nå har hatt, så sterkt geografisk og næringsmessig konsentrert, er det åpenbart at den gir flere uføretrygdede, mener sjeføkonom Stein Reegård i LO.

– På hvilken måte?

– Fordi den vanskeliggjør etablering i arbeidsmarkedet for dem som har litt problemer.

Ut å fiske velgere

Stein Reegård, sjeføkonom i i LO

Stein Reegård, sjeføkonom i LO

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Det siste er Halse mer enn fornøyd med. Det har nemlig vært et mål for SV å kapre velgere innen Norges største fagforening.

Og SU-lederen tror veien å gå blant annet går gjennom krav om å begrense arbeidsinnvandringen.

– Jeg tror veldig mange tillitsvalgte i LO som kjenner igjen disse problemstillingene på kroppen hver eneste dag, vil være veldig enig i vår linje. Det er også helt tydelig at hvis man vil gjøre noe med den totale arbeidsinnvandringen med Norge i dag, så er det SV og SU som er det eneste alternativet, sier Halse til NRK.no.

SU-lederen mener SV i regjering må jobbe for at folk født i Norge skal velge fagutdanning innen bygg- og anlegg, og helse- og omsorgsfag.

– Da må disse utdanningene statusheves, og vi må ha en tydeligere satsing på disse fagene. Vi ønsker blant annet å gjøre det gratis å gå yrkesfag i Norge, og vi ønsker å opprettholde så anstendige lønns- og arbeidsvilkår at det blir attraktivt å velge, sier Halse før han avslutter:

– Alle kan ikke bli kommunikasjonsrådgivere på Grünerløkka, for noen må bygge landet også. Da må vi gjøre noen prioriteringer når det gjelder utdanningssystemet her til lands, og da må detogså være mulig for et sosialistisk parti å si rett ut at hammer er viktigere en cello.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.