NRK Meny
Normal

Stoltenberg innrømmer at han er «litt urolig» før valget

– Hadde jeg lent meg tilbake og sagt at jeg ikke er litt urolig, hadde det vært en arroganse som ikke kler meg, og som hadde vært helt feil, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg advarer mot «mørke skyer» som truer norsk økonomi og mener det er grunn til å holde opposisjonspartiene borte fra regjeringskontorene. Stoltenberg møtte pressen med mørke solbriller etter en øyeoperasjon i går.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stoltenberg gleder seg til valgkamp, men har en lang vei å gå for å ta igjen opposisjonens forsprang.

– Det jeg sier, er ikke at det blir lett å vinne valget, men at det er mulig å vinne valget, sier Stoltenberg.

Til tross for at han har vært statsminister i åtte sammenhengende år, og nær ti år totalt, mener han det vil være et nederlag å måtte flytte ut av statsministerkontorene.

– Å tape er alltid et nederlag, å vinne er alltid en seier. Derfor forsøker jeg heller å vinne enn å tape og jobber for det.

Stoltenberg holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommerferien i dag, noe som kan ha vært den siste pressekonferansen han holdt som statsminister på lenge.

For da Stoltenberg, iført mørke solbriller etter en øyeoperasjon i går, inntok talerstolen ved statsministerboligen, var det vel vitende om at opposisjonen har et uvanlig stort forsprang på målingene, og statsministeren måtte være på offensiven.

– Dette er en tradisjon jeg ønsker at vi kan fortsette sammen, sa Stoltenberg innledningsvis til pressen.

Opposisjonen har et sjeldent stort forsprang

Bernt Aardal

Ifølge valgforsker Bernt Aardal er det nå 20 prosentpoeng som skiller de to blokkene, regjeringspartiene og opposisjonspartiene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Men ifølge statsviter og valgforsker Bernt Aardal er det veldig sjelden en av blokkene har et så stort forsprang såpass kort tid før valget som opposisjonspartiene har nå.

– Vi må faktisk tilbake til 2001-valget for å finne en like stor forskjell mellom regjeringspartier og utfordrere, og det var jo som kjent et valg som gikk relativt dårlig for Arbeiderpartiet, sier Aardal til NRK.

Ifølge Aardal er forskjellen mellom de to blokkene nå på rundt 20 prosentpoeng.

– Det er en ganske stor forskjell. Det betyr at de tre regjeringspartiene samlet må øke oppslutningen med rundt 10 prosentpoeng. Arbeiderpartiet må da tilbake til 36,9-nivået fra 1997, og i tillegg må både SV og Senterpartiet øke med et par prosentpoeng hver. Så det er en bratt bakke, sier Aardal.

Stoltenberg: – Vi ser mørke skyer

Stoltenberg mener den økonomiske politikken bør bidra til å hjelpe regjeringspartiene på vei oppover den bratte bakken.

I dag advarte han mot at den økonomiske krisen i Europa nå slår mer inn i norsk økonomi enn tidligere og mener det gjør at opposisjonspartiene bør holdes unna regjeringskontorene.

– Vi kan fortsatt sikre lav ledighet i Norge, men det er lett å styre feil, sa Stoltenberg.

– Det er noen varsellamper som blinker, og si ser mørke skyer. Det er tendenser til økende arbeidsledighet, noe lavere investering i industrien, og vi ser at eksporten til Europa faller. Vi må ha en ansvarlig og forutsigbar pengepolitikk. Det siste vi trenger nå i en tid med økende usikkerhet i Europa, er en ny usikkerhet i Norge om hva slags økonomisk politikk vi skal føre.

Stoltenberg benyttet også anledningen til å varsle en investeringspakke i bygg og anlegg i statsbudsjettet den nåværende regjeringen vil legge frem for neste år.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Statsministeren avholdt sin halvårlige pressekonferanse i formiddag og var opptatt av hvordan Norge skal møte den økonomiske krisen. Han advart mot at et regjeringsskifte kan gi en mer uforsvarlig budsjettpolitikk, men det er fortsatt en bratt bakke å gå for de rødgrønne frem mot valget.

Stoltenberg advarer mot å bruke mer oljepenger.

– Avdekket fundamentale svakheter knapt noen var klar over

I går overleverte Politianalyseutvalget rapporten som justis- og beredskapsminister Grete Faremo har bestilt for å kunne omorganisere norsk politi.

Utvalget kritiserte politiet for dårlig organisering og ressursutnyttelse og pekte på flere av de samme svakhetene som Gjørv-kommisjonen kritiserte.

Stoltenberg erkjenner at politiets svakheter kom noe overraskende.

– Jeg tror vi alle skal erkjenne at de fundamentale svakhetene i politiet som nå er avdekket, var vel knapt noen klar over før vi fikk dem illustrert i forbindelse med 22. juli 2011. Det er gjort viktige ting med politiet som gjør at vi har et bedre politi enn vi ellers ville hatt. Men det er avslørt noen fundamentale feil i måten vi organiserer politiet på, og det gjør at vi skal fortsette å reformere og fornye offentlig sektor, sa Stoltenberg da han gjestet NRKs Politisk kvarter i morges.

Nettopp en politireform er noe av det Stoltenberg gjerne vil ha mer tid ved roret til å kunne få gjennomført.

– Jeg har mye å utrette igjen. Jeg kan ikke tenke meg noe mer meningsfylt enn å være statsminister, sier Stoltenberg.

Takvam: – Stoltenberg redd for å svartmale

Magnus Takvam

Magnus Takvam tror kun en ytre faktor nå kan endre bildet vesentlig og redde valget for de rødgrønne.

Foto: NRK

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier Stoltenbergs uttalelser på dagens pressekonferanse viser at statsministeren er redd for å svartmale for mye.

– Han tegnet et bilde som sa at tilstanden i norsk økonomi i det store bildet er god. Han er åpenbart redd for å bli beskyldt for å svartmale for mye, men samtidig ta på alvor de tegnene på økt ledighet og problemene i noen sentrale bransjer, som bygg og anlegg, fiskeri og treforedling, sier Takvam.

Også Takvam mener det skal svært mye til for at de rødgrønne skal klare å ta igjen opposisjonens forsprang og vinne valget i september.

– Stoltenberg sier det han må si. Han kan jo ikke eksplisitt si at «vi ligger så dårlig an at nå kommer vi til å tape». Han må gjøre alt han kan for å mobilisere hjemmesittere og forsøke å ta noen av Arbeiderpartiets tidligere velgere tilbake. Men det skal utrolig mye til, jeg tror det må være en ytre faktor som virkelig endrer bildet vesentlig i forhold til det vi ser nå, for å flytte store grupper av velgere.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget