Hopp til innhold

Slik hindrer Frp og Høyre lekkasjer

SUNDVOLDEN (NRK.no): Erna Solberg og Siv Jensen vil ha full kontroll på når og hvordan regjeringsplattformen legges fram. Partikollegene måtte levere inn elektronisk utstyr før møtene mandag ettermiddag.

Politikerne må levere fra seg mobiler og nettbrett før de går inn på Sundvolden.

VIDEO: Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde måtte levere fra seg elektronisk utstyr før møtet der han og resten av sentralstyret trolig får innsyn i regjeringserklæringen.

Rett før Fremskrittspartiets landsstyre skulle samles på Sundvolden mandag ettermiddag, måtte medlemmene legge fra seg alt elektronisk utstyr i to brune pappkasser som sto utenfor møterommet.

Også Høyre-toppene måtte legge sine mobiltelefoner og nettbrett i kasser.

Dermed kan de verken twitre fra møtet eller svare journalister på sms.

Få lekkasjer

Etter tolv dager med sonderinger og seks dager med forhandlinger har svært lite lekket ut til pressen om hva som har foregått rundt forhandlingsbordet.

Også under sonderingene, der sentrumspartiene var med, holdt partilederne kortene tett inntil brystet.

Før KrF informerte sine partiorganer om at de ikke gikk i regjering sist mandag, ble mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr samlet inn.

Medlemmene av Frps landsstyre fikk se samarbeidsavtalen under møtet for en uke siden, men måtte levere arkene tilbake slik at de ikke kunne lekke dem til journalister før pressekonferansen på Stortinget samme kveld.

Da partiorganene skulle få innsyn i sonderingene for første gang, onsdag den 25. oktober, fikk de vite få detaljer om hva partilederne hadde åpnet for av kompromisser.

Partitoppene i Venstre og KrF fikk for eksempel ingen garantier i kjernesakene asylbarn og oljeboring i Lofoten da Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide overbeviste dem om å si ja til å fortsette sonderingene den gang.

Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande var hensikten blant annet å skjerme partikolleger fra masete journalister.

Øker tilliten

Mens mange journalister har revet seg i håret over mangelen på lekkasjer, har det strenge regimet bidratt til økt tillit mellom partene.

De har kunne holde debatten om eventuell kompromisser internt, uten støy og motstand fra interessegrupper eller grasrota i partiet.

I kveld er det ventet at spenningen uansett er over.

Erna Solberg sitter nå klokken 18.15 i møte der hun orienterer stortingsgruppen sin om forhandlingene så langt, mens Siv Jensen møter sitt landsstyre.

I 19.30-tiden er det invitert til pressekonferanse på Sundvolden der også offentligheten trolig får innsyn i regjeringsplattformen Høyre og Frp har forhandlet seg fram til.

  • Du følger pressekonferansen her

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.