Normal

Er ikke i havn – varsler regjeringssvar torsdag

NYDALEN (NRK.no): De borgerlige partilederne fortsetter sonderingene til og med onsdag formiddag. Torsdag får velgerne vite hvem av dem som ender opp i regjering.

Mandag møttes de borgerlige partilederne til sonderinger for sjuende gang. De medgir at det er mange saker der de ennå ikke er enige, men lover at de skal bli enige om noe innen torsdag.

SAMLET: Mandag møttes de borgerlige partilederne til sonderinger for sjuende gang. Onsdag skal de få svar fra sine partigrupper på om de ønsker å gå videre til reelle forhandlinger.

– Vi kommer ikke til å ha svar på alt, men vi kommer til å ha svar på noen viktige retninger, sier påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Regjeringssonderingene fortsetter utover ettermiddagen mandag og hele dagen tirsdag.

Solberg: – Vi er ikke i havn ennå

Etter et kort møte onsdag formiddag skal partilederne fra Høyre, Venstre, KrF og Frp gå til sine partiorganer for å få et tydelig svar: Ja eller nei til regjeringsdeltakelse.

Torsdag er det ventet at velgerne får vite om det borgerlige flertallet vil føre til en borgerlig flertallsregjering der alle fire partier er med.

– Vi skal treffes torsdag for å snakke om hvordan samarbeidet mellom disse fire partiene skal være – uansett om alle fire blir med videre eller ikke, sier Solberg.

Har det snørt seg til?

– Vi er ikke i havn ennå, det er vanskelige saker der vi ikke har funnet løsninger, svarer Solberg og understreker at de også har funnet fram til en rekke saker der de er enige.

Men ingen vil si noe om hvilke avklaringer som er gjort og hvilke kompromisser som eventuelt er inngått. Siden sonderingene startet mandag for en uke siden har mantraet vært «ingenting er klart før alt er klart».

– Vi har gått gjennom viktige politiske saker. På mange viktige avklaringsfelt har jeg fått viktige ting å ta med meg til vårt landsstyre og nye stortingsgruppe, sier KrF-leder Knut Arild Hareide under pressebriefen mandag.

Vinn eller forsvinn onsdag

I over en uke har de borgerlige partilederne forsøkt å finne ut om de skal gå i regjering sammen.

Som NRK.no meldte tidligere i dag har landsstyret i Venstre allerede fått beskjed om å samles onsdag ettermiddag.

De skal gi råd til partiets stortingsgruppe som formelt tar beslutningen om Venstre skal bli med videre til reelle forhandlinger eller ikke.

Også partiorganene i Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti skal samles onsdag.

I Frp er det sentralstyret som fatter avgjørelsen om regjeringsdeltakelse eller ikke, mens det er landsstyret som fatter beslutningen i KrF.

Mandagens pressebrief var siste gang Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande svarte på spørsmål fra pressen i hotellobbyen i Nydalen.

I morgen vil de ikke ta seg tid til å svare på spørsmål fra journalistene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget