Siv Jensen sliter med å definere norsk kultur

Frp mener norsk kultur trues av innvandringen. Men partileder Siv Jensen har store problemer med å svare på hva norsk kultur er.

siv jensen

STILT TIL VEGGS: Frp-leder Siv Jensen forstår ikke hvorfor det er relevant hva hennes definisjon av norsk kultur er.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Da hun møtte i Politisk kvarter på NRK P2 torsdag morgen måtte hun få spørsmålet hele sju ganger før hun ga et svar.

– Hehe, den debatten har vi ofte hatt. Det som er utgangspunktet for den debatten vi skal ha i dag, er at norsk innvandringspolitikk ikke er bærekraftig, sa hun første gang spørsmålet «hva er norsk kultur?» ble stilt.

Hør hele debatten her:

– Skjønner ikke hvorfor du spør om det

Bakgrunnen for dagens debatt var den interne innvandringsrapporten NRK.no omtalte i går, der Frp kommer med en rekke kontroversielle tiltak for å gjøre norsk innvandring «økonomisk og kulturell bærekraftig».

– Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor du spør om det, sa hun tredje gang spørsmålet ble stilt.

Fremskrittspartiets Bærekraftutvalg ønsker samtidig en innvandring som er kulturelt og verdimessig bærekraftig. Norge har rett til å opprettholde sitt kulturelle særpreg. Flerkultur betyr ikke at Norge skal gi slipp på sine nedarvede tradisjoner for å tilpasse oss innvandrede verdier og tradisjoner.

Frps bærekraftutvalg

Programlederen innvendte at det er interessant å vite hva Frp og Jensen mener norsk kultur er, siden rapporten bygger på et premiss om at noe må gjøres om ikke norsk kultur skal bukke under på grunn av en økende strøm av innvandrere.

– Det er innspill som har kommet, og som vi gjerne tar en diskusjon om. Det som er Frps utgangspunkt er at vi må tørre å framheve og være stolte av vårt opphav. Og det er det den kulturdiskusjonen handler om. Det handler om vår kulturhistorie, vår identitet og vårt opphav.

– Men hva det er, det vil du ikke si?

– Det er definisjonen vi har av vår kulturarv som har utviklet seg gjennom mange generasjoner, og som veldig mange nå mener at det er greit å sette til side, i en litt misforstått toleranse overfor andre kulturer.

– Men hva er det?

– Norsk kultur er definert ut fra vår mangeårige bakgrunn og historie som kanskje fremhever Norge og nordmenn mer enn man vil finne tilsvarende trekk av i andre land, svarte hun til slutt.

Jensen: Viktig å være stolt

På spørsmål om norsk kultur er truet, svarte Jensen at det er et problem at «stadig flere politikere sier at norsk kultur ikke er så viktig».

Skal vi få en kulturelt bærekraftig innvandring i Norge må innvandringen begrenses samtidig som det iverksettes forpliktende integreringstiltak.

Frps bærekraftutvalg

– Frp mener det er viktig å være stolt av sitt eget opphav, og sin egen kultur, sier hun.

I Frp-rapporten om innvandring foreslås det en rekke tiltak for hegne om norsk kultur.

Det skal blant annet bli strengere krav til statsborgerskap, fire-åringer som ikke snakker godt nok norsk skal «tvangssendes» i barnehagen, all morsmålsundervisning skal kuttes, all støtte til trossamfunn skal forsvinne og «frihetsverdienes betydning» skal inn i norsk skole.

  • Se mer om hva utvalget vil i faktabokser til høyre i saken

Kulturdebatten blusser opp

Stortingsrepresentant fra Oslo, Christian Tybring-Gjedde, har deltatt i utvalget bak rapporten.

Christian Tybring-Gjedde

DEBATT: I hvilken grad mener kulturministeren det er viktig for landet å verne om og beskytte vårt lands kultur og tradisjoner, spurte Tybring-Gjedde om i desember.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Det skapte stor oppmerksomhet i media da Frp-politikeren i desember stilte et skriftlig spørsmål i Stortinget der han ba kulturminister Hadia Tajik (Ap) definere norsk kultur.

Tajik svarte hun som kulturminister er ansvarlig for kulturpolitikken i regjeringa, og at en kulturminister aldri har vært sett på som ansvarlig for «alt som kan kalles kultur i dette landet».

Kort tid etter skapte journalisten Jon Hustad furore med kronikken «Ikkje min kulturminister», og debatten var i gang.

Dagen etter sa Tajik til NRK Dagsrevyen at norsk kultur er robust nok til å tåle innvandring. Tybring-Gjedde ble ikke overbevist, og sto fast på at den økende innvandringen fra ikke-vestlige land fører til at fellesskapsfølelsen er i fare.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget