Lundteigen etter Senterparti-vedtak: </br> – Nå tviler jeg på at Tofte overlever

LOEN (NRK.no): Per Olaf Lundteigen fikk ikke landsmøtet med seg i kravet om at staten måtte gå inn på eiersiden for å redde Tofte. Nå tviler han på at cellulosefabrikken vil overleve.

per olaf lundteigen

NEDERLAG: Per Olaf Lundteigen er skuffet over at landsmøtet ikke ville tallfeste et eventuelt statlig eierskap ved Tofte.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg er skuffet.

Natt til søndag jobbet stortingsrepresentanten fra Buskerud med et forslag han mente kunne redde den nedleggingstruede fabrikken på Tofte.

Dersom de svenske eierne ikke finner en kjøper som er villig til å gi den prisen de krever, legges fabrikken ned og 295 ansatte mister jobben 1. mai.

Lundteigens løsning går blant annet inn for at staten sier seg villig til å eie 34 prosent av fabrikken dersom videre drift blir sikret.

Han ville også at Senterpartiets landsmøte skulle vedta at CO2-avgiften på olje og gass skulle finansiere dagens skogavgift.

Borten Moe: – Ikke en intern konkurranse

Men Lundteigens forslag møtte massiv motstand i partiledelsen.

– Vi kan ikke gjøre dette til en intern konkurranse i Senterpartiet om hvem som er mest glad i skog, sa nestleder Ola Borten Moe da landsmøtet debatterte om de skulle stemme over Lundteigens forslag.

Han og andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum var kritiske til at et landsmøte skulle programfeste størrelsen på en statlig eierandel.

Ledelsen mente resolusjonskomiteens forslag, som slår fast at «myndighetene må stille opp med hele virkemiddelapparatet» for å finne løsninger, var en bedre og mer ansvarlig løsning.

– Lundteigens forslag er mer retorisk, men mange av tiltakene bommer på målene, sa Vedum da han talte til landsmøtet søndag.

Mener partiet ikke tør utfordre ledelsen

Ledelsens syn vant fram, og Lundteigen innrømmer at han er skuffet.

– Ledelsen veik tilbake, og benyttet ikke muligheten til å komme med konkrete tiltak, sier han til NRK.

– Men ledelsen fikk jo flertallet med seg?

– Det er nok fordi det er en forsiktighet i organisasjonen for å utfordre ledelsen, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Arbeidere ved Södra Cell Tofte

DRAMATISK: Nærmere 300 ansatte mister jobben dersom fabrikken på Tofte nedlegges.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Han hevder resolusjonen som landsmøtet vedtok er for generell til å gi Senterpartiet nok muskler når regjeringa skal finne fram til eventuelle løsninger.

Nå har han lite håp om at fabrikken på Tofte kan reddes.

– Det er vanskelig å se for seg at de nødvendige endringene som må til for at fabrikken skal overleve vil komme i revidert statsbudsjett etter det som skjedde her i dag, sier han til NRK.

Vedum: – Vi jobber med saken

Men nestleder og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum bedyrer at regjeringa jobber hardt for at treforedlingsnæringa skal komme seg ut av krisen.

Han vil imidlertid ikke si noe om hvilke eventuelle eiere som kan ta over Tofte etter at svenske Södra Cell har kastet inn håndkleet.

– Det er noen prosesser rundt det, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på det, sa han på pressekonferansen da landsmøtet var over.

Næringsminister Trond Giske har tidligere avvist at det er aktuelt for regjeringa å kjøpe fabrikken på Tofte for å redde driften.

– Vi kan ikke eie eller drive en ulønnsom bedrift, da blir vi fort rammet av EU-regelverket. Det er virkelig ingen fryd å jobbe med dette nå, for det er ingen kjøper per i dag som vil gi det eieren vil ha, sa Giske til Dagsnytt 18 på NRK P2 21. mars.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget