Hopp til innhold

Storbyer sier nei til regjeringas tiggerpakke

Høyrestyrte byer som Oslo, Bergen, Tromsø og Bodø sier «nei takk» til millionene regjeringa setter av til do og dusj for tilreisende tiggere. De frykter humanitære tiltak fører til at flere kommer til byen for å tigge.

musikere tiggere fra Romania

OMSTRIDT: Gheorghe Stancili og Griozela Stancili sier de har kommet til Norge for å spille musikk og tjene penger for å sende hjem til familien i Romania.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi elsker Norge. Her får vi penger til å sende hjem til våre barn, sier Griozela Stancili fra Romania og drar fram et innrammet bilde av to små jenter fra trilleveska.

Sammen med Gheorghe Stancili og venninnen Maria Mandache spiller hun musikk og tigger etter penger ved Oslo Sentralstasjon.

Forbereder seg på massiv økning

De gode tidene i Norge, liberale lover om tigging og den økonomiske krisen i Europa gjør at både kommunepolitikere og politiet venter en massiv tilstrømning av utenlandske tiggere i sommer.

I revidert nasjonalbudsjett kommer regjeringa med en pott på ti millioner kroner som gjør det mulig for kommuner og frivillige organisasjoner å iverksette humanitære akuttiltak som toaletter og dusj.

Men byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland fra Høyre, sier de ikke vil søke om midler til sanitære fasiliteter til Griozela Stancili og de andre tilreisende tiggerne i hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Stian Berger Røsland

OPPHETET DEBATT: Byrådsleder Stian Berger Røsland besøkte Sofienberg kirke der romfolket slo leir i fjor sommer. Han venter lignende tilstander i år, og frykter en opphetet debatt. - Jeg ber om at de som deltar i debatten besinner seg, og husker at dette er snakk om mennesker, sier han.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Dilemmaet med disse dusj- og toalettfasilitetene er at vi skal si to ting samtidig, sier Røsland.

– Vi skal på den ene siden si at vi ikke tillater å overnatte i parkene, samtidig som vi skal tilby dusjer og toaletter i parkene. Det betyr at det blir vanskelig å få tak i om det er tillat å campe i parkene eller ikke.

– Vil oppmuntre flere til å komme

NRK.no har hørt med seks av de største byene i Norge om hva de synes om regjeringas «tiggerpakke».

Verken Oslo, Bergen, Tromsø eller Bodø regner med at de vil søke om å få sin del av potten for å gjøre livet lettere for tilreisende tiggere.

Monica Mæland

NEGATIV: Monica Mæland (H) i Bergen sier det er uaktuelt for kommunen å søke om penger til do og dusk for tiggerne i byen.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

– Vi er veldig kritisk til at kommunene skal sette opp toaletter og dusjfasiliteter til mennesker i nød, fordi det vil jo rett og slett oppmuntre mennesker til å bo i biler og parker eller under bruer, og det ønsker vi ikke, sier byrådsleder i Bergen, Monica Mæland fra Høyre, til NRK.

Den frykten deler Høyre-styrte Tromsø og Bodø.

– Bodø kommune har fattet vedtak om at vi kommer til å behandle tiggere på lik linje med alle tilreisende, og i praksis betyr det at vi ikke kommer med noen ekstra sanitetsforhold utover det som gjelder for alle, sier ordfører Ole-Henrik Hjartøy (H).

– Vi tror at hvis man begynner å legge til rette for denne virksomheten så vil vi få mer av den. Vi ønsker ikke den aktiviteten i Tromsø, sier byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen (H), men understreker at kommunen ikke vil stille seg i veien for at frivillige organisasjoner etablerer tilbud for tiggerne.

Byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland, understreker at kommunen allerede har på plass tilbud om øyeblikkelig helsehjelp og overnatting vinterstid. Han sier det er uaktuelt for kommunen å opprette egne dusjer eller andre hjelpetilbud for tiggerne.

– Det er klart at det går en grense for hva man skal gjøre av tilrettelegging før det får en innvirkning på antallet som kommer, sier han.

Røsland viser også til at frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen allerede har tatt initiativ til å hjelpe fattige tilreisende til Norge, og sier det blir opp til dem om de ønsker å søke om midler fra regjeringas pott.

– Vil hjelpe fattige mennesker

Bjørg Tysdal Moe

POSITIV: Bjørg Tysdal Moe (KrF), vareordfører i Stavanger, ser positivt på regjeringas tiltakspakke. – Jeg regner med at vi kommer til å søke for å få bedre sanitæranlegg for mennesker som bor her i byen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Men i byer som Stavanger, Kristiansand og Trondheim åpner også politikerne for å benytte seg av midlene regjeringa nå setter til side for akutt hjelp.

– Utgangspunktet vårt er at det kommer fattige mennesker til byen vår. De er her for en kort tid, det er lovlig å være her, og da må vi tilrettelegge slik at de kan gå på toalettet og dusje, sier varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe (KrF).

I Kristiansand har de allerede brukt 200.000 kr på en sanitærbrakke der tiggere kan dusje og gå på toalettet.

– Hvis vi skal søke om mer så blir det i tilfelle til hus og tak over hodet på vinterstid. Vi har jo romfolk hele året her hos oss, sier varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF).

Også de rødgrønne i Trondheim sier til NRK at de vurderer å søke om midler for å bedre de sanitære forholdene til tiggerne i byen.

Vi mener regjeringa kommer med relevante tiltak, og det er aktuelt for Trondheim både å bruke det nye regelverket og søke om midler, sier Odd Steinar Åfar Viseth, som er rådgiver for ordfører Rita Ottervik (Ap).

Frykter fjoråret skal gjenta seg

Men flere av Høyre-kommunene NRK har snakket med hevder regjeringas tiltak, som blant annet åpner for at kommunene kan innføre tiggefrie soner og meldeplikt, ikke er nok til å løse det de ser på som et «tiggeproblem».

– Det er et forsøk på å kvitte seg med problemet ved å skyve det over på kommunene, uten å egentlig gi de virkemidlene som må til, sier Røsland i Oslo.

Han ønsker et generelt tiggerforbud, og mener det er det eneste som kan sørge for at fjorårets scener ikke gjentar seg.

Sommeren 2012 preget situasjonen til romfolket nyhetsbildet.

Flere hundre personer tilhørende romfolket slo seg ned utenfor Sofienberg kirke i Oslo før de fikk beskjed om å flytte seg. Da romfolket senere etablerte en leir på Årvoll i Oslo oppsto det en heftig diskusjon i lokalmiljøet, og politikerne grep etter hvert inn og sørget for at de bostedsløse utlendingene ble fjernet fra området.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Romleiren på Årvoll

LEIR: I fjor slo mange romfolk opp telt og bygget en leir på et grustak på Årvoll i Oslo. Tomteeierne kranglet om de hadde rett til å være der, eller ikke.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Flere av dem sa til NRK at de følte seg trakassert av politiet, som jaget dem vekk fra en rekke ulike tilholdssteder i hovedstaden.

– Nordmenn er snille

Maria Mandache

TAKKNEMLIG: Maria Mandache fra Romania sier til NRK at nordmenn er gavmilde. – De legger både ti og tjue kroner i koppen, sier hun.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Mens politikerne krangler om hva de skal gjøre med tiggerne, fortsetter rumenere og andre å reise til Norge for å tjene til livets opphold.

De tre tiggerne NRK.no møter ved Oslo Sentralstasjon forteller på brokete engelsk at situasjonen i hjemlandet Romania er uholdbar. De skryter av vennligheten de møter på gata i hovedstaden.

– Vi takker dere, vi takker Norge. Her får vi penger. Folk er snille. Hjemme er det veldig vanskelig, sier Maria Mandache.

Mens hun snakker går en nordmann forbi og sier halvhøyt «Det er jo fader ikke forskjell på Norge og Romania lenger».

Men de tre rumenerne kan ikke norsk og forstår ikke hva han sier.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.