NRK Meny
Normal

Sandberg: Jeg vil måle partiets tillit til meg

Hver tiende stemme var blank da Per Sandberg ble valgt til nestleder i Frp. Han skal bruke helgens nyvalg til å måle partiets tillit til ham.

Per Sandberg, FrP

Nestleder Per Sandberg i Frp sier han vet han kommer til å få blanke stemmer når han skal gjenvelges som nestleder.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Uansett hvordan du vrir og vender på det; det har alltid stormet rundt nestleder Per Sandberg i Frp. Både utad og internt i partiet.

Det har gjort nestlederen kontroversiell også i egne rekker. Da Frps landsmøte valgte Sandberg til nestleder forrige gang han var på valg i 2011, var nær hver tiende stemme blank.

Ifølge Frps egne hjemmesider stemte 205 for Sandberg, mens 22 stemte mot.
Hvor mange det blir ved dette valget, er det ingen som vet. Det eneste Sandberg holder som sikkert, er at han også denne gangen kommer til å få blanke stemmer når han skal gjenvelges.

Forventer blanke stemmer igjen

– Jeg har alltid vært kontroversiell i Frp, og skulle jeg stille i et valg og ikke fått blanke stemmer ville jeg blitt urolig, sier nestlederen.

Så sent som i slutten av februar gikk flere fylkesledere i Frp ut i Aftenposten med beskjed om at de ville vrake Sandberg som nestleder til fordel for Anders Anundsen.

Det var en direkte reaksjon på at Sandberg gikk til angrep på eget partis fremtoning bare syv måneder før stortingsvalget til høsten.

Den sittende nestlederen gikk ut i TV 2 i februar og sa at Frp måtte markere seg før valget og ikke bare «sparke småstein».

Han kritiserte eget parti for å ha blitt for utydelige i sin retorikk istedenfor å kalle en spade for en spade.

Vi har blitt så politisk korrekt at vi sparker i småstein, mens alle meldte seg inn for å flytte små fjell, ikke sparke i grusen, sa Sandberg til TV 2 den gangen.

Ville stanse franskmenn på grensen

I mai ble det ytterligere rabalder da Sandberg skrev følgende på Frps hjemmesider:

«Politiet kan med hjemmel i Politilovens paragraf 7 stanse grupper med organiserte romfolk, bulgarere eller franskmenn på landegrensen fordi man av erfaring vet at disse menneskene bryter den alminnelige ro og orden og samtidig er det bevist at mange bedriver kriminalitet.»

– Dette gjelder organiserte kriminelle fra andre land. Jeg har fått kritikk og noen har gått så langt som å kalle meg rasist. For å vise eksempler og svare på kritikken, nevner jeg også bulgarere og franskmenn. Det kunne like gjerne stått dansker, sa han til Aftenposten den gangen.

Og fikk mye oppmerksomhet og kjeft, både i norsk og fransk presse.

Ville delprivatisere NRK

I september 2012 gikk Sandberg ut i Dagsavisen og sa at han og partiet ville delprivatisere NRK, og at rikskringkasteren skulle finansieres delvis med reklame og delvis over statsbudsjettet. Han mente også at NRK hadde gått for langt i sin rolle som allmennkringkaster når man laget smale programmer «som fire personer ser på».

– Det vil ikke få andre konsekvenser enn at den irriterende lisensen forsvinner, sa Sandberg til Dagsavisen den gangen.

Også her høstet Sandberg storm.

Skal måle tilliten i eget parti

Og til tross for at Sandberg sier han forventer blanke stemmer under helgens valg, legger han ikke skjul på at han kommer til å følge avstemmingen tett.

– Jeg vil måle landsmøtets tillit til meg gjennom dette valget.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget