NRK Meny
Normal

Sammenligner Sp med Nord-Korea

LOEN (NRK.no): Frps Christian Tybring-Gjedde mener Sps næringspolitikk minner om Nord-Korea og hevder partiet er nasjonalistiske. Uttalelsene blir møtt med latter og avsky på Sps landsmøte i Loen.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) under Stortingets spørretime

HARDT UT: Christian Tybring-Gjedde i Frp har lite til overs for Senterpartiets handelspolitikk og forhold til verden.

Foto: Alexander Andersen / NTB Scanpix

– Sp er litt Nord-Korea. De er litt innesluttet, og tror at sånn man gjorde det for hundre år siden, sånn skal vi gjøre det nå.

Christian Tybring-Gjedde i Frp er ikke snau når NRK ber den frittalende stortingsrepresentanten fra Oslo lete etter likhetstrekk mellom Sp og Frp.

Det er mangel på respekt overfor folket i Nord-Korea å prøve og lage billige politiske poenger på at Sp skal være i nærheten av det

Trygve Slagsvold Vedum

Han fant ingen.

– Jeg tror ikke det er mange saker der Frp og Sp kan finne hverandre på. Vi er et åpent parti som tror på konkurranse, også konkurranse utenfra.

Tybring-Gjedde har flere ganger advart mot at innvandring setter norsk kultur i fare, og han har bedt kulturministeren klargjøre om hun mener det er viktig å forsvare den.

– Litt for glade i Norge

Men Frp-politikeren har ingen varme følelser for Senterpartiets nasjonalromantiske, distriktselskende profil der norsk mat er best i verden og folk skal bo på hver en knaus.

– Senterpartiet er litt besserwissere. De mener at norsk kultur er bedre enn andre kulturer. Det er ikke jeg enig i, mitt poeng er at norsk kultur er bra i Norge, sier Tybring-Gjedde.

Han mener Senterpartiets motstand mot EØS og Schengen, samt landbrukspolitikken med omfattende subsidier til norske bønder og høye tollsatser for å beskytte norske varer, gjør at partiet kan beskrives som proteksjonistiske.


Hør radioinnslag i NRK Ukeslutt:

– Mener du at Sp er nasjonalistiske?

– Ja, det er de, svarer han.

– Det ligger nok litt selvgodhet i Senterpartiets sjel. Vi skal ikke gå så langt tilbake i historien til Sp før vi finner folk som var litt for glade i Norge, sier Tybring-Gjedde.

Det ligger nok litt selvgodhet i Senterpartiets sjel.

Christian Tybring-Gjedde

Hoderisting og oppgitte smil

Påstandene om nasjonalisme, proteksjonisme og likheter med regimet i Nord-Korea møtes både med latter og vemmelse blant senterpartistene som er samlet til landsmøte i naturskjønne Loen i Sogn og Fjordane.

– Ja, han har sagt mye rart før. Og han sier mye rart nå også, sier Jenny Klinge og ler rått av sammenligningen med Nord-Korea.

– Så du føler ikke noe slektskap med Nord-Korea?

– Nei, jeg gjør ikke det. Men han kunne kanskje tatt seg en tur dit han, sier Klinge.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Jenny Klinge

KULTUR: – For meg er norsk kultur basert på respekt for medmennesker, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Da er det ikke så viktig for meg om det er hardingfela eller en indisk restaurant i Oslo vi snakker om, sier Jenny Klinge.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Lørdag startet landsmøtet med allsang av «Mellom bakkar og berg» og i kveld skal bunaden på under festmiddagen. Men for Sp-folk er det fullstendig skivebom å sette likhetstrekk mellom partiets nasjonalromantiske preg og nasjonalisme.

– Jeg har vanskelig for å ta det han sier alvorlig. Helt siden Sp ble stiftet har partiet jobbet for å utvikle Norge til å bli et solidarisk land i internasjonal sammenheng, sier Liv Signe Navarsete til NRK.no.

Påstanden om at Sp er så proteksjonistisk og innesluttet at partiet kan minne om regimet i Nord-Korea vil hun ikke en gang kommentere.

– Det er bare tåpelig. Jeg har ingen kommentar til den slags dumme uttalelser, sier hun.

– Respektløst overfor folket i Nord-Korea

Nestleder og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum blir stum når han hører om Tybring-Gjeddes Nord-Korea-sammenligning.

Han rister oppgitt på hodet og leter etter ordene.

trygve slagsvold vedum

OPPRØRT: Trygve Slagsvold Vedum mener Tybring-Gjeddes uttalelser viser en mangel på respekt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det viser igjen Christian Tybring-Gjeddes klokskap og innsikt når han kan få seg til å si noe sånn, sier han syrlig.

Vedum er opprørt og mener Frp-politikeren forsøker å slå billig politisk mynt på den tragiske situasjonen folket i Nord-Korea lever under.

– Det nordkoreanske folk lider under sult og nød, og lever med en despot som truer med krig. Det er mangel på respekt overfor folket å prøve og score billige politiske poenger på at Sp skal være i nærheten av det, sier han til NRK.no.

Landbruksministeren har heller ingen forståelse for påstandene om at Sp har en overdreven tro på at Norge klarer seg best selv, uten samarbeid og konkurranse med andre europeiske land.

– Jeg er ikke enig med ham, men selvfølgelig skal vi ivareta Norges interesser. Den norske regjeringa er en regjering for Norge, sier han.

– Vi ønsker å ha en liberal innvandringspolitikk for dem som har behov for beskyttelse. Men på den andre siden så må vi se på hva som er Norges interesser når vi ser på næringspolitikken og landbrukspolitikken.

– Nasjonalt opptatt, ikke nasjonalistiske

Ifølge professor Bernt Aardal, som står bak en omfattende velgerundersøkelse, er denne uttalelsen typisk for hvordan Sp-folk tenker.

Deres velgergruppe er de som er mest opptatte av det nasjonale, men det grenser ikke mot nasjonalisme.

– Det dreier seg mer om den gamle politiske konflikten: Sentrum mot periferi. Det er nok mer et ekko av EU-striden i 1972 og 1994, der nasjonal autonomi og internasjonalt samarbeid sto sterkt, sier Aardal.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget