Hopp til innhold

– Har aldri sett en blåere måling

Høyre og Frp ville fått 102 stortingsplasser alene dersom det var stortingsvalg i morgen, viser en fersk meningsmåling. Trolig er det ny, mørkeblå rekord.

erna solberg og siv jensen smiler

BLÅ GLEDE: Både Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har grunn til å smile av NRKs partibarometer for mars.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • Høyre og Frp kan regjere alene.
  • Sp er ute av Stortinget.
  • Alle rødgrønne partier går ned.
  • Tre partier er under sperregrensa.

– Jeg har aldri sett så høye tall for Frp og Høyre før, sier professor Bernt Aardal når han får se meningsmålingen Norstat har utført på oppdrag fra NRK.

Høyre har en oppslutning på 32 prosent, noe som ville gitt 62 mandater på Stortinget dersom meningsmålingen ble valgresultatet til høsten. Frp er oppe i 20,4 prosent og blir belønnet med 40 mandater.

Til sammen har de to blå partiene 102 mandater – og er dermed ikke avhengige av Venstre og KrF for å dytte de rødgrønne ut av regjeringskontorene.

– Hvis dette bildet setter seg framover, kan det marginalisere sentrumspartiene fullstending i valgkampen, sier Aardal.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Partibarometer mars 2013

Parti

Valg 09 %

Februar %

Mars %

Endring feb/mars

Ap

35,4

30,2

27,1

- 3,1

Frp

22,9

17,6

20,4

2,8

H

17,2

30,2

32,0

1,8

KrF

5,5

4,4

5,8

1,4

Rødt

1,3

1,5

0,8

- 0,6

Sp

6,2

5,3

3,5

- 1,7

SV

6,2

5,5

3,9

- 1,6

Venstre

3,9

3,9

3,6

- 0,3

MDG

0,3

0,7

0,9

0,2

Andre

1,1

0,8

1,8

1,0

*Norstats måling er utført fra 5. mars til 11. mars og omfatter 696 respondenter. Feilmarginen er på mellom 0,7 og 3,3.

Tallene spriker

Bernt Aardal

REKORD: Bernt Aardal sier han aldri har sett så høye tall for Frp og Høyre som på NRKs partibarometer for mars.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

I over ti år har Aardal ført statistikk over målinger der norske velgere svarer på hvem de vil stemme på ved neste valg. Ifølge professoren har det aldri tidligere skjedd at Frp og Høyre har hatt et så stort flertall alene.

– Samtidig må vi ta høyde for at målingene spriker. Særlig for Frp er det en betydelig usikkerhet om hvor landet ligger, sier Aardal.

For tre uker siden publiserte VG en Infact-måling der Frp var nede i 10,9 prosent – altså halvparten av hva NRKs Norstat-måling for mars viser.

Vanskelig å måle Frp

Én av grunnene til at meningsmålingene spriker såpass for Frp, er at de ulike instituttene justerer svarene de får på forskjellige måter. Dette kalles vekting, og foregår i alle meningsmålinger for å gi et så representativt bilde som mulig.

Dersom for få av svarene kommer fra kvinner, for eksempel, så korrigerer de tallene slik at de blir nærmere tverrsnittet av befolkningen. I tillegg til kjønn og alder ser instituttene på hvilket parti velgeren stemte på sist.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Stemmeurne

«HVA STEMTE DU SIST?»: Norstat sammenligner stortingsvalg med stortingsvalg og kommunevalg med kommunevalg. – Hovedgrunnen til det er at folk stemmer forskjellig i kommunevalg og stortingsvalg, mener Norstat.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Mens byråene Infact og Respons sammenligner med lokalvalget i 2011 for å se om et parti skal justeres opp eller ned, sammenligner de fleste andre med stortingsvalget i 2009.

Siden Frp gjorde det svært godt i 2009 og tilsvarende dårlig i 2011, får de ulike måtene å vekte på store utslag. Kort sagt kommer Frp høyere opp på målinger som sammenligner med «suksessvalget» enn de som sammenligner med «katastrofevalget».

Se oversikt over råtallene i NRKs marsmåling nederst i artikkelen.

Frp: – Vi gleder oss over trenden

Frp-leder Siv Jensen medgir at det er forvirrende å forholde seg til de ulike meningsmålingene. Hun er likevel glad for at partiet jevnt over øker på meningsmålingene.

Ifølge nettstedet Poll of polls, som beregner gjennomsnittet av ulike meningsmålinger, har partiets oppslutning økt fra 15,6 prosent i februar til 17,9 prosent i mars.

– Dette tyder på at vi jobber ut fra en riktig strategi, der vi er tydelige på egne løsninger samtidig som vi viser at vi er klare for å sørge for et regjeringsskifte sammen med de andre borgerlige partiene, sier hun til NRK.no.

Den siste tiden har Frp markert avstand fra Høyre i enkelte saker, som statlig finansiering av eldreomsorgen og finansieringen av sykehusene og bompenger.

Høyre: – Vil ha med oss alle

Høyre-leder Erna Solberg sier til NRK.no at partibarometeret for mars er gledelig lesning for alle som ønsker et regjeringsskifte i september.

– Tallene er oppløftende, sier hun.

– Hva tenker du om at Høyre og Frp har et så massivt flertall alene?

– Vi er opptatt av at vi baserer oss på at det er fire partier som ønsker et regjeringsskifte, svarer Solberg.

På NRKs måling får KrF inn 11 mandater på tinget, mens Venstre får tre mandater. Tilsammen har opposisjonen 116 stortingsplasser, mens de rødgrønne kun har 53.

Men Solberg ser ingen grunn til å sprette champagne-korkene riktig ennå.

– Jeg tror nok ikke valgresultatet blir så høyt. I denne målingen er det tre partier under sperregrensa, og da blir mandatfordelingen litt spesiell, sier hun.

Sp ute av tinget

Både regjeringspartiene SV og Sp og opposisjonspartiet Venstre er under sperregrensa på fire prosent.

Helga Pedersen

HÅP: Helga Pedersen (Ap) har tro på at den blå vinden snur.

Foto: Thor Thrane / nrk

Dersom valgresultatet blir like dårlig, får de ikke være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatet og mister dermed mange stortingsplasser.

På NRKs måling mister Senterpartiet alle sine 11 stortingsrepresentanter og er helt ute av Stortinget.

«Sperregrense-spøkelset» kommer til å sette sitt preg på valgkampen. Småpartiene må rett og slett kjempe for å overleve, påpeker Aardal.

Han tror det blir avgjørende om Venstre og KrF klarer å overbevise velgerne om at det fortsatt trengs et sentrumsalternativ i norsk politikk.

– Disse to partiene må kjørte hardt på det kortet, særlig overfor de velgerne som vil ha et regjeringsskifte, men som vil se mer innflytelse fra sentrumspartiene i konkuranse med Frp, sier han.

Ap: – Et avgjørende valg

Samtidig vil Arbeiderpartiet gjøre alt de kan for å gjøre valget til «rødgrønt vs. mørkeblått.»

– De klistrer hele det borgerlige regjeringsprosjektet på Frp, sier Aardal.

Helga Pedersen er ikke i tvil.

– Denne målingen viser at det er mye som står på spill ved høstens valg. Alternativet til en rødgrønn regjering er et regjeringsalternativ der Høyre og Frp inngår, sier hun når hun får se tallene i NRKs måling.

Samtidig har hun vanskelig for å forstå at Arbeiderpartiet går ned 3,1 prosentpoeng fra 30,2 til 27,1 prosent.

– Det er vanskelig å finne én enkelt årsak. Vi kom nettopp med et partiprogram som ble godt mottatt, og vi har vært offensive på samferdsel, sier Pedersen og peker på nyhetene om fergefritt E39 og intercity-satsningen.

Ap-velgerne sitter på gjerdet

Men velgerne har ikke latt seg overbevise.

Hele 25 prosent av dem som stemte på Ap ved sist stortingsvalg svarer at de ikke vet hvem de skal stemme på denne gangen.

– Det er viktig for oss å fjerne tvilen, og det skal vi gjøre ved å være tydelige i den politiske debatten med Høyre og Frp, som ønsker et helt annet samfunn enn oss, sier Pedersen.

Hun hevder et Norge styrt av Høyre og Frp vil øke forskjellene mellom fattig og rik, og at markedets interesser vil styre over fellesskapets interesser.

Erna Solberg sukker oppgitt av Arbeiderpartiets advarsler.

– Det der har de holdt på med lenge. De snakker mer om andre partier enn seg selv, og det er kanskje derfor de går tilbake på meningsmålingene, sier Høyre-lederen.

Usikre velgere er bedre enn utro velgere

Tidligere meningsmålinger har vist at Høyre stjeler en god del velgere fra Arbeiderpartiet, men nå har mange av dem satt seg på gjerdet i stedet for.

Ifølge Aardal bør dette gi grunn til optimisme i Ap-leiren.

– Det er en viss regjeringsslitasje, men det er ikke umulig for Ap å mobilisere en god del av sine tidligere velgere som nå sier at de er usikre, sier han.

Her ser du hvordan vektingen slår ut for de ulike partiene:

Partibarometer 2013 råtall vs vektet tall

Partibarometer mars 2013

Uvektet %*

Vektet %

Ap

26,5

27,1

Frp

10,4

20,4

Høyre

37,9

32

KrF

7,1

5,8

Rødt

0,8

0,8

Sp

3,5

3,5

SV

4,9

3,9

Venstre

5,8

3,6

MDG

1,1

0,9

Andre

1,7

1,8

*Av dem som har oppgitt parti

 

 

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.