Hopp til innhold

Skei Grande etter brakvalget: – Nå kommer man ikke utenom sentrum

DET NORSKE TEATER (NRK.no) Venstre-leder Trine Skei Grande gjør det klart at det blir vanskelig å komme utenom sentrumspartiene i de kommende regjeringsforhandlingene. Venstre ble sterkere enn hun turte håpe på forhånd.

venstre

HADDE IKKE TURT Å HÅPE: Venstre-leder Trine Skei Grande hadde ikke turt å håpe på et så sterkt valgresultat for Venstre. Nå vil hun ha innflytelse i den nye borgerlige regjeringen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er ingen vei utenom nå, sier Grande til NRK.no etter det som trygt kan kalles et brakvalg for Venstre.

For fire år siden endte valget med at Venstres stortingsgruppe ble ribbet fra ti til to stortingsrepresentanter, og partileder Lars Sponheim trakk seg på direkten. Slik det nå ligger an, vil Venstre nesten være tilbake på gamle høyder.

Med rundt 85 prosent av stemmene talt opp ved 00.30-tiden, var partiet oppe i 5, 2 prosents oppslutning og ni mandater. Det gir ifølge partilederen Venstre en slagkraft som blir vanskelig å ikke ta hensyn til i de kommende regjeringsforhandlingene med Høyre, Frp og Krf.

Når Krf i tillegg har gjort et godt valg og er inne med ti mandater slik regnskapet er nå, blir det vanskelig å unngå at den kommende regjeringen blir farget av sentrumspolitikk, sier hun.

–Kjempe med nebb og klør

– Vi skal kjempe med nebb og klør for å forvalte det ansvaret velgerne har gitt oss. Vi skal gjøre dette veldig klart i forhandlingene, sier hun.

Mens Høyre er suverent størst av de borgerlige partiene med en oppslutning på rundt 27, ligger Frp ti prosent under.

– Er det blitt mer eller mindre aktuelt å samarbeide med Frp etter det resultatet det ligger an til her nå?

raja

TOK SPERREGRENSEN: Toppkandidat Abid Raja ventet lenge før han klarte å slippe jubelen løs, men da han først gikk på scenen, slapp han skuldrene. - Vi tok sperregrensen, sa han til ellevill jubel.

– Jeg står fast på det jeg har sagt, og det er at jeg ønsker en sentrumsregjering. Resultatet viser at sentrum får en avgjørende posisjon. Nå har vi fått et borgerlig flertall og gleder oss til å gå i forhandlinger, svarer hun.

Hun har allerede snakket med Erna Solberg på telefon, og gjør det klart at hun har tillitt til at Norges kommende statsminister sørger for at det borgerlige flertallet blir forvaltet på en best mulig måte.

– Det er jeg overbevist om blir ryddig, og at vi kommer godt i gang, sier hun.

– Over all forventning

Skei Grande ble tatt i mot som en helt da hun ankom Venstres valgvake i Det norske teater i Oslo sentrum ved 23-10-tiden. Omgitt av grønn konfetti og Venstre-folk som trampeklappet for partilederen, takket hun for den beste valgkampen i historien, som ifølge henne lyktes fordi Venstre klarte å holde fokuset på egen politikk. Men hun hadde ikke trodd at det skulle gå så bra for dette, innrømmer hun overfor NRK.no.

– Dette var over all forventning. For oss handlet dette valget først og fremst om å komme over sperregrensen. Jeg hadde vært fornøyd med alt over 0,0001, sier hun.

På fylkesnivå ser det ut til at Venstre gjør det desidert best i Oslo, hvor oppslutningen ligger på over åtte prosent. Og den lille kommunen Ulvik i Hardanger i Hordaland, eks-leder Sponheims hjemkommune, hoder stand som trofast Venstre-kommune sammen med Eid i Sogn og Fjordane, med oppslutning på 20-tallet.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.