NRK Meny
Normal

Nå skal læreren bli master

Erna Solberg og Siv Jensen sier de skal utvide dagens lærerutdanning fra fire til fem år når de inntar regjeringskontorene om noen korte uker.

pressekonferanse sundvolden fredag solberg og jensen
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi skal gjøre dagens lærerutdanning til en femårig masterutdanning.

Det var noe av det første Erna Solberg sa da hun skulle redegjøre for hvor langt Høyre og Frp har kommet i arbeidet med å danne en felles regjeringsplattform.

Og innfridde samtidig ett av de store lærerløftene til partiet i valgkampen.

Så innfridde hun ett av de andre:

– En av de viktigste punktene vi starter med er å trappe opp etter- og videreutdanningen av lærerne. På sikt skal etter- og videreutdanning bli en rett og plikt for lærere. Vi skal sørge for at 10 000 lærere får etter- og videreutdanning i matematikk.

Det er helt i tråd med det åpne frieriet til mattelærerne under valgkampen.

Gjenreise lærerrespekten

Solberg sa også at den nye regjeringen skal innføre flere og bedre karriereveier innen læreryrket, blant annet for å gjøre det mer attraktivt å bli lærer i fremtiden.

– Mye av forskjellen mellom Norge og Finland dreier seg om læreren. I Norge og mange andre land mistet læreren litt av respekten i løpet av de siste 30 årene. I Finland beholdt de den. Det vi trenger er en massiv satsing for at den respekten kommer tilbake, sa Solberg.

Femårig lærerutdanning og gjenreising av respekten for læreren var det samme rådet som den finske rektoren på skolen Kallio ala-aste, Tuomo Säävälä, ga statsminister Jens Stoltenberg da han var på skolebesøk i Helsinki i januar.

Jens Stoltenberg på skolebesøk på Kallio ala-aste i Helsinki for å lære hva som gjør finsk skole til verdens beste.

Stoltenberg på skolebesøk i Finland

Den gang avviste Stoltenberg en femårig lærerutdanning, noe som fikk Venstreleder Trine Skei Grande til å hevde at statsministeren hadde lagt igjen lærdommen fra turen i Finland.

Utdanningsforbundet er glad for at Høyre har fått med seg det Stoltenberg ikke gjorde.

– Jeg har lyst til å rose Erna Solberg for at den nye regjeringen viser ambisjoner på vegne av norske elever, sier andre nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til NRK.

Han sier kampen for å gjøre lærerutdanning til en femårig masterutdanning har vært en lang kamp som nærmer seg slutten.

– Det er veldig godt. Lærere trenger å kunne fordype seg i forskning enn man har trengt tidligere. Den muligheten gir en masterutdanning. Samtidig handler det om status. Vi ser at vi sliter med statusen for læreryrket, og den tror vi vil øke med en lengre utdanning, sier Hanstad.

Han sier den blåblå regjeringen ser ut til å ville samarbeide med lærerorganisasjonene.

– Dette ser lovende ut.

Fortsetter jobben

Erna Solberg har tidligere sagt at hun håper å ha en regjeringserklæring på plass i god tid før 14. oktober. Da legger den rødgrønne regjeringen frem sitt siste statsbudsjett før den går av.

Plattformen skal, ifølge høyrelederen, bygge på samarbeidsavtalen regjeringspartnerne Høyre og Frp har inngått med Venstre og KrF.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget