NRK Meny
Normal

Lysbakken: – Vi skal være det tøffeste opposisjonspartiet

ROCKEFELLER (NRK.no): Til tross for SV gjorde sitt dårligste stortingsvalg på 44 år, vil SV-leder Audun Lysbakken «flerre tenner» og varsler at den nye regjeringen vil merke tøff motstand fra SV i opposisjon.

Audun Lysbakken sin valgvaketale

Audun Lysbakken sin valgvaketale

Til tross for at SV såvidt klarte å komme seg over sperregrensen, ble partiets leder Audun Lysbakken møtt med stående applaus da hans forgjenger Kristin Halvorsen tok ham imot på scenen på SVs valgvake.

Partiet har hele kvelden vaket rundt sperregrensen, og vært både under og over den. Det brøt ut jubel blant SV-erne hver gang partiet bikket det magiske 4-tallet.

Dårligste resultat siden 1969

Med et valgresultat på 4,1 prosent, må vi helt tilbake til 1969 - bare få år etter at partiet ble stiftet som Sosialistisk Folkeparti (SF) - for å finne et dårligere resultat ved stortingsvalg for SV enn i år.

SVs oppslutning har sunket som en stein under årene i regjering, og toppnoteringen fra 2001 med 12,5 prosent synes svært langt borte.

Til tross for nedgangen er lettelsen stor blant mange SV-ere i kveld. Valgkampen har vært en kamp for livet, og SVs mål var å klare å karre seg over sperregrensen.

– Vi har vært gjennom en av de største kraftanstrengelsene dette partiet har vært gjennom, sa Lysbakken da han sent mandag kveld møtte sine egne.

Han takket alle for innsatsen i valgkampen.

– Takk for at ingen ga opp!

– Vi sto med ryggen mot veggen

For det så lenge mørkt ut for SV. For drøyt tre uker siden nærmest tagg og ba partiledelsen alle mobilisere.

– Nå står det om hele venstresidens fremtid, sa Lysbakken.

Partiet hadde hasteinnkalt til pressekonferanse etter krisemålinger. Målingene for NRK og Aftenposten den sammen helgen viste begredelige tall for SV, med en oppslutning på henholdsvis rekordlave 2,5 og 3,1 prosent.

Partiet har lekket som en sil til andre partier og slitt med ekstremt illojale velgere i valgkampen. Valgkampens dystre bilde for SV har vist at partiet på tampen av valgkampen hadde lavere lojalitet, og en høyere andel usikre velgere, enn de hadde da valgkampen starter for alvor i begynnelsen av august.

Derfor er trolig lettelsen stor i kveld.

Gratulerte høyresiden

– Vi har vist at det er kraft i de verdiene vi står for. Vi vet ennå ikke hvor mange mandater vi får på Stortinget, og vi vet ennå ikke sikkert om vi har nådd målet vi satte oss ved inngangen til valgkampen. Da sto vi med ryggen mot veggen, sa Lysbakken i kveld.

Han benyttet også anledningen til å gratulere høyresiden med valget - og varslet at til tross for at SV har sunket klart i størrelse, skal de ikke gi seg uten kamp i opposisjon.

– Vi skal være det tøffeste opposisjonspartiet. Når vi nå går i opposisjon, skal vi være et tøft og kompromissløst opposisjonsparti. Vi skal møte den nye regjeringen Norge nå får, med innbitt motstand på alle forsøk på å rive ned det vi har bygget opp.

Så gjenstår det å se hvor mye SVs muskler klare å hamle opp med det borgerlige flertallet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget