NRK Meny
Normal

«Hva sier du til oss som mener miljødebatten er bullshit?»

SV-leder Audun Lysbakken svarte både klimaskeptikere og tvilende velgere.

SV-leder Audun Lysbakken

Audun Lysbakken fikk spørsmål om blant annet meningsmålinger, klima, asylpolitikk – og ble invitert med på en golfrunde – da han svarte NRK.nos lesere.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Lysbakken har gjort det klart at han anser klimakampen som vår tids viktigste sak, men det er det ikke alle som er enige med ham i.

«Hva sier du til oss som mener miljødebatten er bullshit?», ville en leser vite da SV-lederen stilte i nettmøte på NRK.no i morges.

– Jeg vil si at vi må forholde oss til det vitenskapen sier. Det er overveldende enighet blant klimaforskerne om at menneskene påvirker klimaet. Det er utenkelig å få til en global klimaavtale uten at rike land som Norge forplikter seg, svarte Lysbakken.

Forskjellen på SV og Miljøpartiet

SV-leder Audun Lysbakken

Det er travle dager for partilederne i valgkampen. Audun Lysbakken blir her intervjuet mellom partilederutspørringen og nettmøtet på NRK.no.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Han hadde på forhånd sagt at han håpet å få spørsmål om nettopp klima, og det fikk han.

I valgkampen har Miljøpartiet De Grønne seilt opp som en utfordrer til SV i kampen om klimavelgerne. Flere ville vite hva som skiller de to partiene i klimapolitikken.

– I klimapolitikken er ikke forskjellen stor. Men det er tre avgjørende forskjeller ellers: En stemme på SV er den mest effektive miljøstemmen, fordi det er vi som har muligheten til å få innflytelse til å vinne kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja en gang til. En stemme på SV er en stemme på venstresiden, vi er både et grønt og et rødt parti. Og en stemme på SV er en stemme mot makt til høyresiden, mens MDG åpner for å gjøre Erna til statsminister, svarte Lysbakken i håp om at det var nok til å vippe den tvilende velgeren i SVs favør.

For SV trenger hver stemme de kan klare å sanke frem mot valget 9. september. Partiet kjemper for å unngå sperregrensen.

En leser fortalte at hun derfor er i tvil om hun våger å stemme på et såpass lite parti, til tross for at hun har stemt SV tidligere, fordi hun er redd for at Ap skal miste regjeringsposisjonen.

Lysbakken gjorde det da klart at det vil være umulig å unngå flertall for høyresiden dersom SV gjør det dårlig.

Ble invitert med på golf

Audun Lysbakken i partilederutspørring

Audun Lysbakken startet dagen i partilederutspørring i studio hos programleder Sigrid Sollund.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

En av leserne benyttet anledningen til å invitere Lysbakken med på en runde golf.

«Du kan vise at du er mer åpen og sporty enn Jens, bli med en runde på golfbanen! Spiller du ikke, kan du jo gå caddie.»

Tilbudet ble mottatt med et smil.

– Jeg har aldri spilt golf, men en gang må kanskje bli den første? Akkurat nå har jeg det travelt med valgkamp, så vi får komme tilbake til det :), svarte Lysbakken.

Dyrere alkohol og høyere skatt

Før Lysbakken svarte NRK.nos lesere, hadde han vært gjennom NRKs partilederutspørring.

Der ble han grillet om alt fra klima og skatt til alkoholavgifter og tidlig ultralyd.

Lysbakken varslet, ikke uventet, at SV tar til orde for høyere skatt for dem med høy inntekt, men ville ikke konkretisere hvor høyt inntektsnivå det da er snakk om.

Han gjorde det også klart at SV vil gå inn for enkelte avgiftsøkninger på alkohol, men at de ikke har tallfestet det noe mer ennå.

Se Audun Lysbakken i partilederutspørring her:

SV-leder Audun Lysbakken svarte på spørsmål om blant annet klima, skatt og næringsliv, alkoholavgifter og tidlig ultralyd i partilederutspørringen.

Partilederutspørring med Audun Lysbakken

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget