Hopp til innhold

Innrømmer at sanksjonene har gått for langt

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) innrømmer at Nav bruker for store ressurser på å straffe arbeidsgivere som ikke følger opp sykmeldte ansatte.

Anniken Huitfeldt

SKJEMAVELDE: Både Nav og NHO mener dagens system for oppfølging av sykmeldte fører til økt byråkrati. Også statsråd Anniken Huitfeldt medgir at sanksjoner ikke nødvendigvis er veien å gå.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Poenget er jo personlig oppfølging av den sykmeldte, og ikke utfylling av skjemaer, sier statsråden til NRK.no.

Sanksjoner skulle få flere tilbake i jobb

Vi vil sørge for at arbeidsgiverne, Nav og legene følger opp de sykmeldte slik at de ikke blir gående alene, og kommer raskere tilbake til arbeidslivet.

Anniken Huitfeldt, Ap

For to år siden lovet regjeringa tøffere tak mot arbeidsgivere som ikke gjorde sin del av jobben når ansatte ble sykmeldt.

For å få sjefene til å skjerpe seg innførte de rødgrønne nye regler om at arbeidsgivere måtte holde møter med den sykmeldte og rapportere til Nav om framgangen. Dersom skjemaene ikke kom inn i tide, kunne Nav ilegge bøter.

– Målet med disse reaksjonene er ikke å straffe, men å få innarbeidet en oppfølgingskultur hvor de ulike aktørenes oppgaver i sykefraværsarbeidet løses som forutsatt, uttalte daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

  • Se faktaboks om reglene til høyre i saken!

Siden den gang har mer enn 20.000 arbeidsgivere fått gebyrer fra Nav.

Kritiseres fra alle hold

Nå innrømmer Bjurstrøms etterfølger at dagens regime fører til for mange bøter.

Som NRK.no fortalte tidligere i dag bruker Nav hele 69 årsverk kun på å administrere sanksjonene. Samtidig fortviler arbeidsgiverne over det de kaller et byråkratisk og stivbeint skjemavelde.

Samtidig slår en omfattende forskningsrapport fra Sintef fast at dagens regime, der bedriftene straffes dersom de ikke sender inn rett skjema til rett tid, ikke fører til kortere sykefravær.

– Da vi forhandlet fram en avtale om inkluderende arbeidsliv tidligere var det veldig mange gode mål, men de ble ikke fulgt opp. Så ble det etablert veldig mange sanksjoner, og jeg mener det har gått for langt i den retningen. Derfor er vi enige både med arbeidsgiverne og arbeidstakerne om at her må det forenklinger til, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Til høsten samles partene i arbeidslivet til forhandlinger om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, og regjeringa varsler allerede nå endringer i reglene.

– Vi vil sørge for at arbeidsgiverne, Nav og legene følger opp de sykmeldte slik at de ikke blir gående alene, og kommer raskere tilbake til arbeidslivet. Men sanksjonene har gått for langt. Det er vi enige om når vi skal forhandle fram en ny avtale, sier Huitfeldt.

– Betyr det at staten dropper sanksjoner mot arbeidsgiverne?

– Nå skal vi forhandle, og poenget med avtalen om inkluderende arbeidsliv er at vi skal bli enige sammen. Hva som blir resultatet, det kan vi si noe om når vi er ferdige med forhandlingene, svarer Ap-statsråden.

Høyre lover mindre byråkrati

Vi bør avskaffe tiltak som ikke virker og om som bare skaper mer byråkrati

Torbjørn Røe Isaksen, Høyre
Torbjørn Røe Isaksen

VIL FJERNE SANKSJONENE: Høyre stemte for innrapporteringskravene og sanksjonene i 2011, men sier nå at ordningen er for byråkratisk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er imidlertid langt fra sikkert at det blir den rødgrønne regjeringa som skal forhandle fram en ny avtale etter valget 9. september.

Men også Høyre, som på meningsmålingene ligger an til å komme i regjering, varsler at dagens ordning med bøter og hyppige innrapporteringer bør endres.

– Vi bør avskaffe tiltak som ikke virker og om som bare skaper mer byråkrati. Dialogmøtene har vist seg å ikke virke, straffen mot næringslivet har vist seg å ikke virke, og derfor bør vi endre det, sier arbeidspolitisk talsmann for partiet, Torbjørn Røe Isaksen.

Hva systemet bør endres til har han ikke noe klart svar på.

– Det må vi finne ut i løpet av forhandlinger med partene som vi skal ha i høst. Det må bli noe som er enklere og mindre byråkratisk enn i dag. Nå er det bare ekstra byrder på næringslivet uten at man får resultater tilbake, sier Høyre-politikeren.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.