NRK Meny
Normal

Leo: «Trur isje det e lov å stemme naken»

Leo Ajkic (29) synes det er bra at politikere røyker eller er overvektige fordi det viser at de er menneskelige, men hva man skal ha på seg når man avgir stemme i valglokalet har han ingen formening om.

Leo Ajkic

– FOLK SPØR OM MYE RART: Leo Ajkic fikk spørsmål om alt fra skatter og avgifter i Norge til komplimenter for utseendet og programmet sitt under NRKs nettmøte

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

I en miniserie på NRK har vi de siste ukene fulgt Leo Ajkic utforske blant annet oljeboring, ostetoll og tigging for å klare å ta et valg.

Serien endte med at 29-åringen for første gang brukte sin stemme i et stortingsvalg, og oppfordret alle andre til å gjøre det samme.

Onsdag kveld svarte han på spørsmål fra NRKs lesere.

«Eg angrer isje»

– Det er fett. Folk spør om mye rart, sier Ajkic om spørsmålene fra leserne.

Natalie spurte om Leo i dag angrer på at han ikke har stemt før nå som han har satt seg inn i politikken.

«Eg angrer isje, for eg var et helt annet sted i livet mitt. Og det har jo gått bra med Norge i mellomtiden. Kanskje hadde eg angret hvis det hadde gått til helvete med Norge de siste fire årene. Men no kan eg være med å forandre ting før de har blitt forandret», lød svaret.

Han nekter imidlertid å fortelle hva han stemte:

«Det eg stemte forblir hemmelig. Det er et hemmelig valg. Dem som kjenner meg personlig kan eg si det til. Målet mitt var å få folk til å stemme, og eg e veldig opptatt av å isje påvirke folk til å stemme et visst parti, men heller å STEMME. #brukstemmen».

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Leo tar valget - Leo stemmer

SE siste episode av 'Leo tar valget'.

Synes rynker og overvekt gjør politikerne ekte

Mads Magneson Mechelen var opptatt av om Leo synes man kan ha en minister som har «røykemunn».

«Ja, at en minister røyker eller er overvektig eller har noen andre ting som vi kan peke på betyr jo bare at de er menneskelige. Hvis du skal være statsminister eller politiker betyr isje det at du skal være perfekt. Eg synes det er bra at de isje skjuler at de røyker. De kunne prøvd å skjule det, men rynkene kunne sagt noe annet. Og da kan de være upålitelige», skrev 29-åringen.

Bjørn Stensen ville vite hva man burde ha på seg når han skal gå og stemme.

«Ha på deg noen klær. Trur isje det e lov å stemme naken», kom det kontant fra Ajkic.

– Veldig viktig å ikke påvirke hva folk skal stemme

Ajkic sier han i løpet av programmet har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som egentlig ikke skulle stemme, men som har bestemt seg for å stemme etter å ha sett programmet hans.

– Det er fett. Det var det jeg ville da jeg lagde programmet, men det har også vært veldig viktig for meg at jeg ikke skulle si hva jeg stemte, sånn at folk ikke skulle bli påvirket, sier Leo.

I tillegg til en rekke komplimenter, ramlet det også en og annen kritisk melding inn under nettmøtet:

«Hvorfor har du ikke vært interessert i politikk før du fikk betalt av NRK/Ap for det?», skrev Arve.

Til det svarte Leo:

«Rart at folk trur at eg har noe med arbeiderpartiet å gjøre. Fra eg begynte å lage dette programmet har folk sagt "han jobber i NRK, han stemmer rødgrønt". Det er bare tull og fordommer. Eg har egentlig ville gjøre dette forrige valg. Det er bare det at forrige valg fikk eg isje satt meg inn i politikken (...). Mange mente at det isje kom til å bli bra fordi eg ofte bruker humor og at det allerede er bestemt på forhånd ka eg skulle stemme på, men det viser bare kor trangsynt folk er.»

Leo Ajkic

Ajkic sier han i løpet av programmet har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som egentlig ikke skulle stemme, men som har bestemt seg for å stemme etter å ha sett programmet hans.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget