NRK Meny
Normal

Vil ha de rødgrønne med i tegningen av nytt kommunekart

NYDALEN (NRK.no): De rødgrønne har ignorert opposisjonen i åtte år, hevder Erna Solberg. Nå lover hun å ta dem med på lag når de borgerlige skal kutte antall kommuner i Norge.

De borgerlige partilederne møter pressen etter dag fem med sonderinger.

LYDHØRE: De borgerlige partilederne lover at de skal lytte mer til opposisjonen når de kommer i regjering.

Alle partiene på borgerlig side gikk til valg for å åpne for tvangssammenslåing av kommuner. For påtroppende statsminister Erna Solberg er det avgjørende at arbeidet med kommunereform skjer i tett samarbeid med alle partiene på Stortinget.

Under fredagens pressekonferanse gjorde hun det klart at en ny borgerlig regjering derfor vil jobbe for et bredt forlik når det nye kommunekartet skal tegnes.

– Vi vil invitere alle partiene i opposisjon til å være med i utarbeidelsen av en ny kommunereform, sier Solberg etter dag fem med sonderinger.

Solberg sier hun og de andre tre partiene ennå ikke har tatt stilling til hvor mange kommuner som bør slåes sammen, eller hvilke oppgaver de skal ha.

– Vi har ikke konkludert, for vi har en åpen holdning til å invitere hele Stortinget med.

Hvordan vil det at hele Stortinget skal med påvirke tempet i kommunesammenslåingene?

Hvis Stortinget raskt blir enige om en prosess, så klarer vi også å bestemme oss for et tempo. Og hvis det er et bredt forlik om prosessen, så vil jo tempoet være mye raskere, mener Solberg.

– Opplevd stor frustrasjon

Hun hevder den rødgrønne flertallsregjeringa nærmest har vendt et døvt øre til Stortinget i åtte år.

– Gode forslag har blitt nedstemt, og vi har opplevd stor frustrasjon, sier Solberg.

– Vi skal endre kursen i forhold til dette. Vi skal forvalte flertallet på den måten at Stortinget opplever å bli tatt mer med når politikken skal skapes, lover Solberg.

Men det er ennå ikke sikkert at Erna Solberg kommer til å lede en flertallsregering de neste fire årene.

I et rom i andre etasje på et hotell i Nydalen i Oslo har partilederne fra Høyre, Frp, Venstre, KrF holdt på med regjeringssonderinger i fem dager.

Sammen med sine nærmeste rådgivere skal de finne ut om det er grunnlag for å gå til reelle forhandlinger om en felles regjeringserklæring.

I går kveld holdt de på hele kvelden, og avsluttet med en felles middag i 23-tiden. I dag ble det egg og bacon til frokost på hotellet for mange av sondørene da samtalene startet en time tidligere enn vanlig.

Ukeslangt sukkersjokk

De andre dagene har partilederne hatt med seg alt fra bæreposer med godteri til kurver med jordbær for å holde humøret og moralen oppe. Fredag var det marsipankake som skulle gi sondørene et ekstra piff.

Som NRK.no fortalte torsdag, har partilederne en uformell frist til midten av neste uke før de må bestemme seg.

Det er knyttet særlig spenning til om Venstre og KrF, som har gått til valg på at de ser det som lite sannsynlig å regjere med Frp, velger å gå videre.

– Vi har fått et nytt flertall, og vi har disse sonderingene for å avklare hvilken regjering det eventuelt kan bli, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i går.

Fredag morgen var han lite villig til å kommentere innvandringsuttaleser fra Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde. Frp-eren mener det finnes eksempler på såkalt islamisering i Norge, og sentrale KrFere ønsker en alvorsprat med Frp om saken.

Vanskelige saker i kø

Så langt har pressen fått lite innsyn i hva samtalene går ut på, og hvilke kompromisser som eventuelt er inngått.

Men NRK vet at særlig sentrumspartiene ønsker en avklaring om vanskelige temaer som oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja og oljepengebruk før de bestemmer seg for om de vil gå til reelle forhandlinger.

Både KrF og Venstre er et oljefritt Lofoten en hjertesak, mens Høyre og Frp ønsker konsekvensutredning i områdene. Frp står imidlertid alene i ønsket om å skrote handlingsregelen.

Under sonderingen har partilederne kviet seg for å snakke offentlig om hva de er uenige om. I de korte pressemøtene på slutten av hver dag har de vært mer opptatt av å formidle at tonen er god og at de er enige om mange saker.

Neste uke skal partilederne går til sine respektive partiorganer for å få en avgjørelse om de skal gå videre til forhandlinger eller ikke.

De møtes igjen lørdag for å fortsette samtalene, men tar fri søndag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget