NRK Meny
Normal

– Vi har fortsatt fast følge med KrF

NYDALEN (NRK.no): Venstre og KrF er fortsatt partnere i regjeringssamtalene, slår Venstre-leder Trine Skei Grande fast. Hun avviser en mulig splittelse mellom de to sentrumspartiene.

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide 17.09.13

POLITISK VENNSKAP: Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) har et godt politisk forhold, sier Skei Grande.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi har fremdeles fast følge. Som i alle forhold er det alltid noen som vil ødelegge, men vi har et godt samarbeid, sier Skei Grande på direkte spørsmål under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Både KrF og Venstre sa før valget at de ser det som «lite sannsynlig» at de vil gå i regjering med Frp. Men nå sitter alle fire borgerlige partier i sonderinger på et hotell i Nydalen i Oslo.

Valgresultatet gir Høyre, Frp og Venstre flertall alene. Det har ført til spekulasjoner om at Venstre kan velge å sitte i regjering selv om KrF skulle velge å forlate regjeringsforhandlingene.

De to partiene har tidligere omtalt forholdet seg imellom som «fast følge». Beskrivelsen står ved lag, fastslår Venstre-lederen.

– For oss er et sterkt sentrum viktig. Vi har et godt forhold – og det har vi egentlig med alle de borgerlige partiene. Det føles intenst og felles, sier Skei Grande.

Felles plattform

Dagens oppsummerende pressemøte var det fjerde i rekken. Heller ikke denne gangen ville de si noe om konkrete saker eller eventuelle kompromisser.

Men Erna Solberg strakte seg litt lengre i dag, og listet opp en rekke punkter der de fire partiene står sammen:

  • De vil realisere kunnskapssamfunnet og satse på forskning.
  • De vil redusere todelingen av norsk økonomi.
  • De vil føre «tillitspolitikk» med mer valgfrihet til enkeltmennesket, familien og lokalsamfunnet.
  • De vil bygge samfunnet nedenfra og opp.

– Så når vi skal diskutere politikk, så diskuter vi med utgangspunkt i disse verdiene, sier Erna Solberg.

Begrepet «todeling av norsk økonomi» beskriver situasjonen som har oppstått fordi veksten i det oljerelaterte næringslivet er betydelig høyere enn for andre bransjer.

Når du sier at dere skal forhindre todelingen av norsk økonomi, så innebærer vel det at en eventuell regjering må holde seg innenfor handlingsregelen?

– Vi kommer ikke til å kommenterer slike saker. Du kan godt prøve deg, men du vet du ikke får slike svar når vi sitter midt i forhandlinger, svarer Solberg NRKs journalist.

– Holder på til vi er ferdige

Men selv om Høyre-lederen nå ønsker å legge vekt på alt de fire partiene er enige om, det er det ennå ikke avgjort hvem som ender opp i regjering sammen.

– Vi har fått et nytt flertall, og vi har disse sonderingene for å avklare hvilken regjering det eventuelt kan bli, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Men de prinsippene Erna Solberg her legger fram vil være avgjørende samme hvilken regjering det blir, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Høyre, Venstre, KrF og Frp møtte pressen etter 5. dag med soderinger.

NETT-TV: Pressebrief med de borgerlige torsdag.

I går gikk de fire borgerlige partilederne hver til sitt etter under fire timer. I dag må Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide ta kvelden til hjelp.

– Vi holder på til vi er ferdige, sier Jensen på vei tilbake til andre etasje der samtalene foregår.

Etter det NRK.no får opplyst regner de med å være ferdige i 19-tiden torsdag kveld.

Erna Solberg ankommer nydalen 19.09

NY DAG: Torsdag morgen ankom påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg hotellet i Nydalen for å fortsette samtalene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Men de er langt fra ferdige med sonderingene.

– Venter med de vanskelige sakene

I går meldte partilederne om framgang, men røpet samtidig at de ennå ikke har dannet seg et helhetsbilde av hva de kan enes om.

– Det er langt flere saker som gjenstår enn det vi har kommet gjennom, sa Hareide.

NTB skriver torsdag at partilederne så langt har skjøvet mange av de vanskeligste sakene foran seg.

Men som NRK.no meldte tidligere i dag har ikke sentrumspartiene all verdens tid før de må bestemme seg for om de går videre til reelle regjeringsforhandlinger eller ikke.

Kilder nær de fire partiene sier til NRK at Venstre og KrF i praksis har en uformell frist mot slutten av neste uke for å bestemme seg. Partilederne er godt i gang med gjennomgangen av ulike politiske saker.

Alle tema vil være gjennomgått i løpet av neste uke, så mot slutten av uka må partiene velge om de vil være med videre i forhandlinger om regjeringsplattform.

– Vi har planer om å være ferdige i begynnelsen av neste uke, men vi må se om vi blir ferdige med alt. Vi innrømmer at vi av og til har en overoptimistisk tidsplan på når vi er ferdige med saker, sier Solberg torsdag.

– Det viktigste er å forvalte det mandatet vi har fått, ikke en tidsplan vi satt for noen dager siden.

Når sonderingene er over, skal partiene som velger å gå videre starte de reelle forhandlingen for å danne en felles erklæring for de neste fire årene.

14. oktober legges statsbudsjettet fram, og det er klare forventninger til at den nye regjeringen skal være klar til da.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget