Hopp til innhold

– Hadde aldri trodd jeg skulle se sånn fattigdom i Norge

Røde Kors må si nei til mange hundre fattige barnefamilier som ønsker å være med på organisasjonens gratis ferietilbud. Utenfor Fattighuset i Oslo står ofte flere hundre menneske i kø. Hos hjelperne i fattig-Norge er det blitt merkbart større pågang.

Fattighuset i Oslo merker en økning i personer som trenger hjelp til mat og klær. Blant de som kommer er stadig oftere unge mødre med minoritetsbakgrunn.

SE VIDEO: Liv Madsen har jobbet som frivillig på Fattighuset i Oslo i fem år. Hun forteller at flere unge kommer dit for å få gratis mat eller klær.

– Vi får høre så mange tragiske historier, og får veldig vondt av dem. Jeg begynner nesten å grine når jeg tenker på det, for jeg synes det er så tragisk, sier Liv Madsen.

Hun har jobbet som frivillig på Fattighuset i Oslo i fem år. Hun har gitt kaffe, mat og klær og vært en å snakke med for mennesker som står utenfor arbeidslivet.

Hun ser mange av de samme ansiktene komme tilbake uke etter uke, men de senere årene har det dukket opp flere nye. For Madsen merker en økt pågang og har lagt merke til at det kommer flere unge som strever økonomisk.

– Vi ser det særlig på klesutdelingen og matutdelingen. At det skulle være sånn fattigdom her i Norge, hadde jeg ikke trodd.

Må ha kølapper

«To minutter igjen,» roper Peter Saliem, også han frivillig på Fattighuset. Det er så mange som vil forsøke å finne noen klær som er levert inn av folk som ikke lenger har bruk for dem, at Saliem må dele ut kølapper.

Grupper på fem og fem slipper inn, og de får 20 minutter inne i rommet hvor klesutdelingen foregår.

– Det er mange som kommer, som har barn. De trenger ransler og tøy og joggesko, slik at barna ikke skal føle seg utenfor eller bli ertet, sier Madsen.

Røde Kors: Barn tør ikke å ta med vennene hjem

Åsne Havnelid

Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, forteller at de opplever at flere barn ringer og forteller at de føler seg utenfor fordi andre barn har telefon, fine klær og driver med ulike fritidsaktiviteter, som de selv ikke har råd til.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Barnefattigdommen i Norge er større nå sammenlignet med for åtte år siden.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det nå om lag 74.000 barn som lever i fattigdom i Norge.

Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid, forteller at de opplever at det er flere barn som ringer samtaletilbudet «Kors på Halsen».

– De forteller at de føler seg utenfor fordi alle andre har telefon, kanskje nettbrett, de har fine klær og driver med ulike fritidsaktiviteter, sier Havnelid.

– Flere av barna sier at de ikke tør å ta med seg vennene hjem, og mange har vært veldig lei seg før sommerferien fordi de vet at de ikke har råd til å dra noe sted. De får kanskje heller ikke være med på ting som fritidsaktiviteter, bursdager eller andre ting som barn i Norge ellers tar som en selvfølge.

Rekordmange ønsket feriehjelp

For å hjelpe disse barna med å få positive ferieminner, arrangerer Røde Kors Ferie for alle, et gratis ferietilbud for fattige barnefamilier.

Pågangen er nå blitt så stor at mange ikke får plass.

– Denne sommeren hadde vi rekordmange deltakere. Det var 2200 voksne og barn som ønsket å delta, og bare 1500 av dem fikk plass, sier Havnelid.

Hun skulle helst ha kunnet ta med alle.

– Barn som har fått være med, kommer gledestrålende og sier til meg: «Endelig kan jeg komme tilbake på første skoledag og fortelle at i år har jeg også vært på ferie!». Den gleden som lyser i øynene deres da, er fantastisk å se.

Stina Hamberg

Rådgiver i Redd Barna, Stina Hamberg, påpeker at det å være fattig i Norge, ikke handler om mangel på basisvarer som mat og klær, men heller at barn blir ekskludert fordi de ikke får mulighet til å delta i sosiale aktiviteter.

Foto: Redd Barna
– Skambelagt å være fattig

Havnelid er bekymret over barnefattigdommen. Hun påpeker at konsekvensen i familier som sliter med økonomien, ofte kan bli at barna trekker seg tilbake sosialt fordi de synes det er vanskelig å delta i fellesskapet.

– Vi har alle et ansvar for å forsøke å hindre at forskjellene blir større og større. Man kan bry seg i sitt nabolag, kanskje ta med seg en ekstra i bilen til fotballtreningen, som man vet ikke kommer seg dit på egen hånd.

– Samtidig må vi ha mange flere gratis lavterskeltilbud som alle kan nyte godt av, slik at alle barn kan delta i alminnelige aktiviteter gjennom hele året og oppleve at det er godt å være barn i Norge.

Også Redd Barna har merket en pågang av barn som opplever en vanskelig hverdag fordi de faller utenfor viktige oppvekstarenaer som skole, fritid og sosialt.

– Barna føler seg isolert. Det er stigmatisert, skambelagt og flaut å være fattig, sier Stina Hamberg, rådgiver i Redd Barna.

Hun påpeker at det å være fattig i Norge, ikke handler om mangel på basisvarer som mat og klær, men heller at barn blir ekskludert fordi de ikke får mulighet til å delta i sosiale aktiviteter.

– Hele barndommen koster, og i Norge har vi et spesielt ansvar fordi vi nettopp har ressursene til å gi barn en tilfredsstillende oppvekst, sier Hamberg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.