Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere betegnet et regjeringssamarbeid som lite sannsynlig. I et intervju med Dagsavisen advarer de nå sterkt mot en blåblå regjering.
– Det er mye som tyder på at vi får et nytt flertall nå, og mange lurer på hva konsekvensene kan bli. Vi kan lett få et blåblått flertall. Det ønsker ikke vi. KrF og Venstre vil kjempe for å gi sentrum i norsk politikk reell innflytelse, sier Hareide.
Begge sier de sannsynligvis vil velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse etter valget. I tilfelle må Erna Solberg velge enten de to sammen eller Frp alene for å sikre flertall.
Høyre, KrF og Venstre utgjorde en mindretallsregjering fra 2001 til 2005.
- LES OGSÅ:
Jensen: Ikke et sug etter ny Bondevik-regjering
Frp-leder Siv Jensen skriver i en e-post til NRK.no at Venstre og KrF går til valg på deres politikk, mens Frp går til valg på sin egen.
– De som ønsker ny politikk på viktige områder må stemme Frp. Jeg tror ikke det er noe stort sug etter å få en ny Bondevik-regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF, sier Jensen.
Hun påpeker at det er opp til velgerne hvilket parti som skal ha gjennomslagskraft.
– Frp ønsker å stramme inn asylpolitikken, bygge veier uten bompenger, innføre lovfestede rettigheter i eldreomsorgen og senke avgiftene for vanlige folk, sier Jensen.
Solberg avviser usikkerhet på borgerlig side
Også Høyre-leder Erna Solberg måtte svare på oppslaget i Dagsavisen under nettmøte i NRK.no i dag tidlig.
Solberg avviser at det hersker full usikkerhet på borgerlig side. Drømmen om en firepartiregjering der Høyre, Frp, KrF og Venstre er med lever fortsatt, ifølge Høyre-lederen.
– Om alle fire partiene sitter i regjeringen, får vi avklart når vi har forhandlet på grunnlag av valgresultatet. Alle partiene sier at vi ønsker et regjeringsskifte og at vi sammen skal finne plattformen for det. Og om ikke alle skal sitte i regjering, så har jeg sagt at alle fire partier skal ha innflytelse på den regjeringen, svarte Solberg.
Forutsatt en økning
Uttalelsene kommer imidlertid med noen forbehold.
– Hvis begge partiene gjør bedre valg enn det vi gjorde sist, slik det ligger an til nå, så tror jeg nesten helt sikkert at Venstre og KrF kommer til å velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse, sier Hareide.
– Mye tyder på at vi vil gjøre det samme valget, sier Skei Grande.
Helst ønsker de sammen å bli større enn Fremskrittspartiet. I stortingsvalget 2009 fikk KrF 5,5 prosents oppslutning og ti mandater. Venstre endte på 3,9 prosent og to mandater.
Snittet av den siste tidens meningsmålinger viser at KrF ligger an til 5,4 prosents oppslutning og 8–10 mandater, ifølge nettsiden Pollofpolls. Venstre har et snitt på 5,1 prosent, og har i de siste dagers målinger ligget an til mellom sju og ni mandater på Stortinget.
- LES OGSÅ:
(Artikkelen fortsetter)
KrF og Venstre vil kjempe for et oljefritt Lofoten.
Foto: Billy Jacobsen / NRK15 felles mål
Hareide og Skei Grande har utarbeidet en liste på 15 punkter hvor de er helt enige, som nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, grønn skattepolitikk og mer human behandling av asylsøkere.
Nei til karakterer på barneskolen, opprettholdelse av pappapermen og økt jernbanesatsing er også blant punktene hvor Venstre og KrF finner sammen. Frp er uenige i 11 av de 15 punktene de har listet opp.
– Energipolitikken vil bli annerledes dersom KrF og Venstre blir med i en regjering, sier Venstre-lederen.
Hun forteller at grasrota i partiet er opptatt av å unngå en regjering med Frp.
– Det blir en helt annen politikk om Høyre skal samarbeide med ytterkanten i norsk politikk, mener hun.
KrF og Venstre vil i en regjering som ønsker pappapermisjon.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX