Hopp til innhold

Hareide og Skei Grande danner front mot Frp

Med oljevern som viktigste kort går Kristelig Folkeparti og Venstre tre uker før valget sammen i et forsøk på danke ut Fremskrittspartiet fra regjeringsbordet.

Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H)

Trine Skei Grande (V), og Knut Arild Hareide (KrF) vil ha en blå sentrumsregjering og ikke en blåblå regjering.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har tidligere betegnet et regjeringssamarbeid som lite sannsynlig. I et intervju med Dagsavisen advarer de nå sterkt mot en blåblå regjering.

– Det er mye som tyder på at vi får et nytt flertall nå, og mange lurer på hva konsekvensene kan bli. Vi kan lett få et blåblått flertall. Det ønsker ikke vi. KrF og Venstre vil kjempe for å gi sentrum i norsk politikk reell innflytelse, sier Hareide.

Begge sier de sannsynligvis vil velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse etter valget. I tilfelle må Erna Solberg velge enten de to sammen eller Frp alene for å sikre flertall.

Høyre, KrF og Venstre utgjorde en mindretallsregjering fra 2001 til 2005.

Jensen: Ikke et sug etter ny Bondevik-regjering

Frp-leder Siv Jensen skriver i en e-post til NRK.no at Venstre og KrF går til valg på deres politikk, mens Frp går til valg på sin egen.

– De som ønsker ny politikk på viktige områder må stemme Frp. Jeg tror ikke det er noe stort sug etter å få en ny Bondevik-regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF, sier Jensen.

Hun påpeker at det er opp til velgerne hvilket parti som skal ha gjennomslagskraft.

– Frp ønsker å stramme inn asylpolitikken, bygge veier uten bompenger, innføre lovfestede rettigheter i eldreomsorgen og senke avgiftene for vanlige folk, sier Jensen.

Solberg avviser usikkerhet på borgerlig side

Også Høyre-leder Erna Solberg måtte svare på oppslaget i Dagsavisen under nettmøte i NRK.no i dag tidlig.

Solberg avviser at det hersker full usikkerhet på borgerlig side. Drømmen om en firepartiregjering der Høyre, Frp, KrF og Venstre er med lever fortsatt, ifølge Høyre-lederen.

– Om alle fire partiene sitter i regjeringen, får vi avklart når vi har forhandlet på grunnlag av valgresultatet. Alle partiene sier at vi ønsker et regjeringsskifte og at vi sammen skal finne plattformen for det. Og om ikke alle skal sitte i regjering, så har jeg sagt at alle fire partier skal ha innflytelse på den regjeringen, svarte Solberg.

Forutsatt en økning

Uttalelsene kommer imidlertid med noen forbehold.

– Hvis begge partiene gjør bedre valg enn det vi gjorde sist, slik det ligger an til nå, så tror jeg nesten helt sikkert at Venstre og KrF kommer til å velge likt når det gjelder regjeringsdeltakelse, sier Hareide.

– Mye tyder på at vi vil gjøre det samme valget, sier Skei Grande.

Helst ønsker de sammen å bli større enn Fremskrittspartiet. I stortingsvalget 2009 fikk KrF 5,5 prosents oppslutning og ti mandater. Venstre endte på 3,9 prosent og to mandater.

Snittet av den siste tidens meningsmålinger viser at KrF ligger an til 5,4 prosents oppslutning og 8–10 mandater, ifølge nettsiden Pollofpolls. Venstre har et snitt på 5,1 prosent, og har i de siste dagers målinger ligget an til mellom sju og ni mandater på Stortinget.

(Artikkelen fortsetter)

Reine i Lofoten

KrF og Venstre vil kjempe for et oljefritt Lofoten.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

15 felles mål

Hareide og Skei Grande har utarbeidet en liste på 15 punkter hvor de er helt enige, som nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, grønn skattepolitikk og mer human behandling av asylsøkere.

Nei til karakterer på barneskolen, opprettholdelse av pappapermen og økt jernbanesatsing er også blant punktene hvor Venstre og KrF finner sammen. Frp er uenige i 11 av de 15 punktene de har listet opp.

– Energipolitikken vil bli annerledes dersom KrF og Venstre blir med i en regjering, sier Venstre-lederen.

Hun forteller at grasrota i partiet er opptatt av å unngå en regjering med Frp.

– Det blir en helt annen politikk om Høyre skal samarbeide med ytterkanten i norsk politikk, mener hun.

Far med baby

KrF og Venstre vil i en regjering som ønsker pappapermisjon.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.