Hopp til innhold

KrF frykter medaljens bakside

STORTINGET (NRK.no): KrF har fått med seg de andre borgerlige partiene på at en ny regjering skal bruke én prosent av nasjonalinntekten på bistand, forteller flere kilder til NRK. Likevel er de ikke fornøyd.

KrFs forhandlingsteam

TRO OG TVIL: KrF sonderer videre fordi de har håp om å finne en løsning. Men de tviler fortsatt på om det er verdt det å gå i regjering med Frp. Her forlater Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen og Knut Arild Hareide sonderingene torsdag ettermiddag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

KrF skal ha fått lovnader om gjennomslag i mange hjertesaker i sonderingene med Høyre, Frp og Venstre.Men på viktige områder er partiledelsen klar over en tydelig bakside av medaljen.

Ett eksempel er bistand.

Norsk hjelp til fattige land er en hjertesak for KrF. Det er også en sak der de skiller seg kraftig fra de store borgerlige partiene Høyre og Frp.

Seier med bismak

Høyre og Frp har gjentatte ganger stemt for bistandskutt. Tidligere i år gikk Frp inn får å kutte hele 6,9 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter:

Men som NRK får opplyst, ligger det nå an til at KrF får gjennomslag for at Norge fortsatt skal bruke én prosent av nasjonalinntekten på bistand.

Partiet regner det likevel ikke som en blank seier fordi Høyre og Frp skal ha presset gjennom at bistanden skal gis på en måte KrF ikke liker.

Etter det NRK får opplyst vil Høyre ha både en tematisk og en geografisk endring i bistanden. Det betyr at det kan være andre og færre land som får penger fra Norge, og at Norge i mindre grad støtter enkeltland og heller satser på å gi bistand gjennom store organisasjoner.

I partiprogrammet for de fire neste årene skriver Høyre at de vil «vri bistandspolitikken bort fra tradisjonell bistand,» og heller benytte handels- og landbrukspolitikk som «utenrikspolitiske virkemidler».

I fjor uttalte Høyres stortingsgruppe at tradisjonell bistand utenfor Afrika skal kuttes helt, og bare gis til demokratioppbygging.

For KrF, der mange av politikerne startet sitt politiske engasjement med kampen for internasjonal solidaritet, kan en slik vridning være vanskelig å svelge.

– Amnesti for asylbarna

Det er ikke bare i bistandspolitikken KrF sliter med å finne «blanke seire».

Når det gjelder asylpolitikken sier flere kilder til NRK at det skal være enighet om å gi amnesti til asylbarn som har vært lenge i landet.

Men asylbarn-amnesti er langt fra hele løsningen på dette politikkområdet. Baksiden av medaljen er innstramminger i innvandringspolitikken som flere KrF-ere opplever som smertefulle.

Mens sentrum gikk til valg på en mer human linje, er en strengere innvandringspolitikk en av Frps viktigste saker.

Hvor sondørene lander er fortsatt ikke avklart. Det samme gjelder klima- og miljøpolitikken.

– Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sa Hareide da han åpnet partiets landsstyremøte onsdag.

Da døren ble lukket og pressen jaget på dør, skal Hareide ha fortalt partikollegene sine at de på flere områder ville bli glade når de startet å lese gjennom de politiske avklaringene.

Men jo lenger ned i teksten de kom, jo mer ville skepsisen vokse, advarte han.

Ifølge NRKs kilder var Hareide klar på at helheten foreløpig ikke var god nok til at han ville råde KrF å gå inn i regjering.

Landsstyret fattet derfor et vedtak som gjør partiet i stand til å bryte raskt ut av regjeringssamtalene. Partiet krevde også tydeligere avklaringer når det gjelder kommuneøkonomi og helheten i økonomien.

Men når KrF holder fram med samtalene, er det fordi partiet tror det er mulig å få til større gjennomslag.

Pressekonferanse med KrF

VIDEO: Hareide holdt en kort pressekonferanse onsdag.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.