Hopp til innhold

KrF: Høyre låner troverdighet fra sentrum

KrF-nestleder Dagrun Eriksen mener Høyre må tørre å snakke om at det kan bli en blåblå regjering etter valget. Hun hevder Erna Solberg låner troverdighet fra sentrumspartiene.

Dagrun Eriksen

VELGERJAKT: Dagrun Eriksen sier det ikke er en selvfølge at KrF går inn i regjering selv om det blir borgerlig flertall. – Høyre låner nok litt troverdighet på forskjellige saker.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– En del velgere tror at de er garantert en sentrum-Høyre-regjering nesten uansett. Men det er det ingen selvfølge at man får, sier hun til NRK.

Vi er sentrum på borgerlige side. Alle ønsker å samarbeide med oss, og vi ønsker å samarbeide med alle.

Erna Solberg, Høyre

Nå ber Eriksen Høyre ta det innover seg at de kan ende opp med å lede en blåblå regjering der sentrum ikke er med.

– Vi må få styrke nok til å påvirke politikken dersom vi skal inn i regjering. Vi er ikke med for å få posisjoner, vi brenner for å endre politikken, sier Eriksen.

– Får troverdighet fra vår politikk

Når NRK ber om eksempler på at Høyre «låner troverdiget» fra KrF i valgkampen, trekker hun fram Erna Solbergs uttalelser om bistand i programlederdebatten på NRK 12. august.

«Vi er for å øke bistanden så lenge vi kan garantere at kvaliteten er god,» sa Solberg da.

– Vi vet jo at de har gått inn for det motsatte i Stortinget. Likevel så får hun troverdighet på det fordi hun vet at hvis KrF og Venstre blir med i regjering, så vil vi jobbe for å få det til. Men det er jo ikke en selvfølge at det faktisk skjer, sier Eriksen.

En del velgere tror at de er garantert en sentrum-Høyre-regjering nesten uansett. Men det er det ingen selvfølge at man får.

Dagrun Eriksen, KrF

Høyre har flere ganger stemt for kutt i bistandsbudsjettet. Senest i år stemte de for kutt på rundt én milliard kroner, viser en oversikt fra nettstedet Holder de ord.

Frp går enda lenger, og har stemt for bistandskutt på 6,3 milliarder kroner.

Dersom de to blåblå partiene ender opp i regjering alene risikerer man store kutt i bistanden, mener Eriksen. Hun advarer både Solberg og velgerne mot å ta for gitt at KrF blir med Høyre i regjering dersom det blir borgerlig flertall.

Høyre: Vår troverdighet bygger på vår politikk

Høyre-leder Erna Solberg kjenner seg ikke igjen i KrFs virkelighetsbeskrivelse.

– Vår troverdighet stammer fra hva vi vil, ikke fra hva andre partier vil, sier hun.

Men når du avviser løsninger til høyre for Høyre, som drastiske kutt i bistand og nei til bompenger, bygger ikke det på et premiss om at KrF og Venstre er med i en eventuell ny borgerlig regjering?

– Nei, det bygger på Høyres politikk og Høyres program. Det er det jeg er valgt for å fremme, og det er det jeg snakker om i valgkampen, sier Solberg.

Erna Solberg

HØYRE I SENTRUM: Høyre avviser at de låner troverdighet fra andre partier, og understreker at partiet fokuserer på egen politikk i valgkampen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Hun er klar på at Høyre åpner for kompromisser med andre partier, men avviser at det betyr at de låner andres troverdighet.

– Vi er sentrum på borgerlige side. Alle ønsker å samarbeide med oss, og vi ønsker å samarbeide med alle, slår hun fast.

KrF og Venstre viser avstand til Frp

Men ikke alle på borgerlig side er like vennlig innstilt til en bred firepartiregjering bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Tidligere denne uka presenterte KrFs partileder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande en liste med 15 punkter som skiller dem fra Fremskrittspartiet.

Hensikten var å advare velgerne mot hva slags politikk en eventuell blåblå regjering kommer til å føre når det gjelder klima, bistand og asylpolitikk.

– Det viktigste nå er at velgerne setter seg inn i hva et skifte med et blåblått styre vil bety, og hva et skifte med sentrum-Høyre vil bety, sier Eriksen.

I NRKs partibarometer sist uke får Høyre og Frp 92 mandater til sammen. Det må 85 mandater til for å få flertall i Stortinget, og de to største partiene på borgerlig side trenger dermed ikke hjelp fra småpartiene Venstre og KrF for å danne regjering.

Høyre vil at alle skal med

Selv om KrF og Venstre skjerper tonen mot Frp, er begge partier klare på at de skal bidra til at et borgerlig flertall etter valget skal føre til et regjeringsskifte.

Hvem som faktisk ender om i den nye regjeringa avhenger av hvor mange stemmer de ulike partiene får. Ifølge Solberg betyr ikke en eventuell blåblå regjering at de tradisjonelle sentrumsparitene ikke har noe de skulle ha sagt.

– De har sagt ja til å støtte en borgerlig regjering fordi de mener det er behov for et skifte. Tyngdepunktet i det er faktisk Høyre og Høyres politikk. Men vi mener jo at alle fire partier skal være med å påvirke politikken, uansett hvem som ender opp med å sitte i regjering.


Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.