Grete Knudsen: – Jeg er ikke bitter

Tidligere Ap-topp Grete Knudsen forsvarer at det var riktig tidspunkt å lansere boka som er omtalt som en skittpakke mot Ap midt i valgkampen.

Grete Knusen

SE VIDEO: Grete Knudsen forsvarer lanseringstidspunktet for boka som kritikere betegner som karakterdrap på mange av Aps sentrale politikere.

I boka skildrer Knudsen sine dager som toppolitiker i Arbeiderpartiet, og deler samtidig ut spark til tidligere kolleger.

Jens Stoltenberg blir beskrevet som «konfliktsky» og «unnvikende», mens hun trekker Jonas Gahr Støres motiver for å engasjere seg i Ap i tvil. Støre omtales som linselus og «solospiller». Dagens parlamentariske nestleder og tidligere partisekretær Martin Kolberg blir beskrevet som «utgått på dato» allerede på 1990-tallet.

Kolberg: – Onde hensikter

Kolberg svarte at Knudsen kun kan ha «onde hensikter» med boka, siden hun lanserer den midt i valgkampen. Stoltenberg ønsket ikke å kommentere en bok han ikke hadde lest, mens Støre understreket nok en gang at han har partiboka i orden, og aldri har vært medlem av Høyre.

Reaksjoner kom også fra Aps motstandere i valgkampen. På Twitter skriver Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre: «Valgkamp eller ei: Det er temmelig usympatisk å slippe en bok med karakterdrap på partikolleger få uker før valget.»

Ifølge Knudsen selv var en del av hensikten med å skrive boka å «tegne et mer nyansert bilde av politikeren Thorbjørn Jagland enn det hans motstandere og kritikere har gjort iherdige anstrengelser for å skape».

– For meg var det riktig å skrive nå

– Til spørsmålet om hvorfor boka lanseres nå, så er at det er nå politikken er på dagsorden, og det var også riktig for meg å skrive denne boka nå etter lang tids sykdom med kreft og hjerneslag, svarer Knudsen på pressekonferansen onsdag.

– Så du er villig til å ødelegge for partiet ditt en dag eller to i valgkampen?

– Jeg vil ikke ødelegge på noen som helst måte for partiet mitt, og jeg tror faktisk ikke denne boka vil gjøre det heller. Dette vil gå over. Neste uke er det nye saker, svarer Knudsen.

– Hvordan er det positivt for ditt parti midt i valgkampen?

– Jeg tror ikke det er negativt for noen debatt.

– Jeg er ikke bitter

– Martin Kolberg har sagt at dette er ondskapsfullt. Hva sier du til det?

– Da reagerer jeg som jeg vanligvis har gjort når det gjelder Martin Kolberg: Jeg hadde ikke forventet noe annet av ham.

På spørsmål om hvordan det har vært for Knudsen å være så langsint så lenge, svarte Ap-veteranen at hun «er vant med å ha det slik i Arbeiderpartiet».

– Hvor bitter er du i dag?

– Jeg er ikke bitter i dag.

– Hvordan hadde denne boka vært hvis du hadde vært bitter?

– Nei, det vet jeg ikke. Jeg er ikke bitter på Arbeiderpartiet. Jeg har stått hele tida, så lenge jeg har vært politisk aktiv, og gjerne tilhørt mindretallet.

– Nødvendig

Under pressekonferansen forsvarte Knudsen boka med at den omhandler en viktig del av Aps nyere historie, før hun gikk over til å beskrive sin egen fartstid i partiet og forhold til personer og aktuelle debatter.

– Jeg har jo lest mange memoarbøker, og noen steder kjenner jeg meg godt igjen, mens andre steder ikke, forklarte Knudsen på spørsmål om hva hun ønsket å fortelle.

Knudsen gjentok under boklanseringa onsdag at hun oppfattet Stoltenberg «altfor ofte som unnvikende, selv om han er en trivelig og hyggelig kar».

Hun la også til at hun ble imponert over hvordan Stoltenberg stod fram som varm og nær i forbindelse med tida etter terrorangrepet på Norge.

– Forstår du at måten du bruker personkarakteristikker på i boka kan sverte budskapet ditt?

– Nei, det tror jeg ikke, og hvis du går inn i en del av personkarakteristikkene om for eksempel Jens Stoltenberg, så er jeg en i en lang rekke som har sagt og skrevet akkurat det samme.

– Men er det nødvendig?

– Ja, jeg tror at det er viktig å få frem at jeg synes godt at Jens kan bli mer direkte enn det jeg opplevde at han var.

Ingen diskusjon å slippe boka etter valget

Forlagssjef i Kagge Forlag, Anne Gaathaug, bekrefter at både forlaget og Knudsen var enige om å lansere boka midt i valgkampen for å skape interesse for boka.

– Så det er ikke interesse god nok til å lage en politisk bok om Stoltenberg, Brundtland og Jagland om 5 uker?

– Politiske biografier gis ut på ulike tidspunkter heler året uavhengig av valg eller ikke valg, men akkurat denne boka ble klar nå, og da var vi enige om at dette var et godt tidspunkt, sa Gaathaug.

Forlagssjefen bekrefter overfor NRK at det aldri var noe diskusjon om å vente til etter valget.

Parlamentarisk nestleder og tidligere partisekretær Martin Kolberg slår fast at Grete Knudsen må ha «onde hensikter» med sin memoarbok.

SE: Martin Kolberg kommenterer boka.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget